Republica Moldova poate oferi un exemplu de leadership feminin la cele mai înalte niveluri în stat pentru multe ţări, dar şi instituţii internaţionale, a declarat, marţi, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.
‘Acum un an aici, la Bucureşti, în numele Republicii Moldova, exprimam gratitudinea pentru sprijinul frăţesc pe care România ni l-a acordat în pandemie. Dar, astăzi, încercări şi mai mari s-au abătut peste regiunea noastră, în imediata noastră vecinătate. Agresiunea Rusiei în Ucraina pune la grea încercare întregul sistem de securitate internaţională. A declanşat o serie de crize de ordin energetic, economic, umanitar cărora trebuie să le facem faţă cu toţi. Aceste crize ne arată cine ne sunt prietenii adevăraţi şi cine falşi. Şi noi o spunem de fiecare dată cu voce tare, nu în şoaptă cum o făceau alţii: Mulţumim România pentru sprijinul dezinteresat, pentru donaţii, pentru gaze, pentru lumină, pentru că putem reuşi, în mod practic, să ne conectăm la Europa’, a afirmat Grosu, la Conferinţa internaţională ‘Femeile parlamentar din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional’, organizată de Senat.
El a subliniat că a venit, marţi, în Parlamentul României, însoţit de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi preşedintele Comisiei politică externă şi integrare europeană, Doina Gherman, pentru a vorbi despre importanţa femeilor în actul guvernării.
‘La acest capitol, noi, ca ţară, putem oferi un exemplu de leadership feminin la cele mai înalte niveluri de stat: cu o femeie preşedintă, o femeie prim-ministru, o femeie preşedintă a Curţii Constituţionale, o femeie în fruntea Procuraturii anticorupţie, o ministră la Afaceri Interne, 40 de femei deputate. Fiind înconjurat de atâtea femei libere, am avut nenumărate ocazii să învăţ din inteligenţa, capacitatea de organizare, empatia şi creativitatea doamnelor, dar şi să înţeleg că e nevoie să sprijinim fetele şi femeile să-şi împlinească potenţialul şi să contribuie la dezvoltarea societăţilor noastre. Din acest punct de vedere, putem spune cu certitudine că Republica Moldova reprezintă un exemplu de urmat pentru multe ţări, dar şi instituţii internaţionale. Mă bucur să constat că experienţa noastră inspiră şi alte state să aprobe cote de reprezentare în organele lor legislative. (…) Astăzi, în Parlamentul Republicii Moldova sunt 40 de femei deputate din 101’, a adăugat Grosu.
El a evidenţiat, totodată, că ratificarea Convenţiei de la Istanbul cu privire la combaterea violenţei împotriva femeii şi a violenţei domestice este ‘un lucru foarte important, dar nu şi suficient’.
‘Este doar un început. Convenţia trebuie pusă în aplicare la toate nivelurile. În 2022, la Chişinău, în Parlamentul Republicii Moldova a fost lansată Platforma femeilor deputate, un instrument util pentru promovarea dialogului şi a soluţiilor nepartizane pentru problemele cu care se confruntă femeile, copiii, bătrânii, categoriile defavorizate. Republica Moldova a înregistrat rezultate bune care merită apreciate şi valorificate în ceea ce priveşte egalitatea de gen, dar cele mai mari schimbări abia urmează şi trebuie să le facem împreună. În calitate de preşedinte al Parlamentului, preşedinte al Partidului Acţiune şi Solidaritate, dar şi ca fiu, soţ, tată spun că femeile vor avea mereu parte de susţinere şi încurajare’, a transmis Igor Grosu.
Potrivit acestuia, trebuie încurajată şi susţinută implicarea cât mai activă a femeilor în viaţa social-politică a ţării.
‘Femeile aduc în politică mai mult discernământ şi echilibru într-un domeniu atât de competitiv şi agresiv cum este politicul. Această calitate este extrem de importantă. Trăim într-o lume unde e nevoie de fermitate şi corectitudine. Ele sunt mai sensibile la problemele celor nevoiaşi, iar pentru un politician modern aceasta este unul dintre cele mai importante calităţi. Nu voi continua şirul de virtuţi pe care le au femeile în politică de teama să nu scap vreuna şi risc să primesc o sentinţă pe măsură. Îmi doresc mult ca modelul pe care l-a adoptat Republica Moldova în domeniul egalităţii de gen să fie îmbrăţişat de cât mai multe state şi sper ca această conferinţă să fie un prilej de împărtăşire a experienţei noastre. Mă adresez domnilor politicieni – Nu vă temeţi! Susţineţi, încurajaţi femeile şi o să beneficiaţi şi dumneavoastră şi toată ţara, toată societatea. V-o spun ca un adevărat, real beneficiar’, a punctat Grosu.