AcasăStiri generaleHarghita: Instituţia Prefectului dă asigurări că judeţul este pregătit pentru asigurarea deszăpezirii

Harghita: Instituţia Prefectului dă asigurări că judeţul este pregătit pentru asigurarea deszăpezirii

Instituţia Prefectului Harghita a dat asigurări, miercuri, că judeţul este pregătit pentru asigurarea deszăpezirii, fiind aprobat de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Planul de măsuri pentru sezonul de iarnă 2022-2023.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a informat că pentru deszăpezirea drumurilor naţionale este în vigoare un acord cadru care expiră în 2024, lucrările urmând să fie asigurate de un consorţiu format din trei societăţi de profil.

Acţiunile de intervenţie vor fi asigurate de 54 de utilaje ale operatorului şi de către 15 utilaje proprii ale Secţiei de Drumuri Naţionale Harghita, iar aprovizionare cu material antiderapante fse află în derulare.

Sursa citată a arătat că şi în ceea ce priveşte deszăpezirea pe drumurile judeţene există un accord cadru până în 2024, fiind puse la dispoziţii de către operatori 43 de utilaje de deszăpezire.

La fel ca şi în anul precedent, se va asigura monitorizarea intervenţiei utilajelor prin GPS, cu posibilitate de urmărire pe site-ul Consiliului Judeţean Harghita.

La nivelul localităţilor din judeţ, în zece cazuri există contracte valabile până în 2024, iar în alte 13 procedura de achiziţie este în derulare. De asemenea, 49 de unităţi administrativ-teritoriale asigură deszăpezirea prin mijloace proprii iar în localitatea Brădeşti nu este necesară asigurarea deszăpezirii, fiind traversată de DN13A şi de DJ 138.

Potrivit lui Adrian Pănescu, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a aprobat în şedinţă extraordinară ‘Planul de măsuri pentru sezonul de iarnă 2022-2023’. Documentul cuprinde, printre altele, şi identificarea spaţiilor care pot fi utilizate, la nivelul localităţilor pentru adăpostirea persoanelor fără adăpost sau a celor surprinse în trafic de înzăpezire, în cazul unor fenomene meteo deosebite.

‘Toţi operatorii sunt pregătiţi pentru a interveni la nevoie, iar instituţiile care asigură sprijin, sub coordonarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (…) sunt pregătite pentru asigurarea în sistem integrat a acţiunilor de prevenţie, monitorizare şi de intervenţie pentru ca activităţile socio-economice să nu aibă de suferit pe perioada sezonului rece 2022 -2023’, a arătat Adrian Pănescu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks