Guvernul a aprobat, miercuri, memorandumul privind ocuparea prin concurs sau examen a 477 de posturi vacante în cadrul unor instituţii aflate în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Totodată, a fost aprobat memorandumul privind ocuparea a 70 de posturi de expert extern în afara organigramei în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pentru implementarea proiectului ‘Politici sociale performante – strategie naţională pentru implementarea performantă a politicilor familiale’.
Dan Cărbunaru a declarat că Guvernul a luat măsuri pentru reducerea cheltuielilor, dar angajările sunt necesare în vederea absorbţiei fondurilor europene.
‘Există o decizie pe care Guvernul a luat-o şi o implementăm. Este deja cu efecte produse în privinţa reducerii cheltuielilor. E vorba de acel procent de 10% în care toate ministerele s-au încadrat. În privinţa concursurilor organizate în diverse instituţii publice, din perspectiva justificării pe care o cereţi, de cele mai multe ori, a fost vorba de raţiuni care ţin de absorbţia banilor europeni. După cum ştiţi, România are la dispoziţie până în 2029 aproximativ 90 de miliarde de euro. O bună parte din aceşti bani nu mai ţin de exerciţiul financiar care e aproape de încheiere în 2023 decembrie, ci de PNRR, cele 30 de miliarde de euro la care se adaugă alte multe zeci de miliarde de euro care vin prin programele operaţionale aferente cadrului financiar multianual pe care deja l-am început’, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
El a menţionat că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale are 150 de posturi vacante de execuţie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură 249 de posturi vacante, iar Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare 78 de posturi vacante sau temporar vacante, toate de execuţie.
‘Absorbţia banilor europeni prin intermediul APIA şi AFIR, dar şi nevoia de a ocupa locurile rămase vacante la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), sunt legate de atingerea unor obiective importante şi am văzut cu toţii în această vară cât de important, spre exemplu, a fost să avem de-a face cu un sistem de irigaţii funcţional. Aşadar, este nevoie de repunerea în funcţiune a staţiilor de pompare ca urmare a lucrărilor de reparaţii şi întreţinere din cadrul programului naţional de reabilitare a infrastructurii pentru reţeaua principală de irigaţii din România şi alte obiective care au o finanţare importantă, asigurată din banii europeni, această finanţare având nevoie de oameni care să o poată gestiona’, a precizat Dan Cărbunaru.