În Republica Moldova sunt ‘crize multietajate, explozie a preţurilor, criză energetică’, iar şedinţele Guvernului se desfăşoară online în semiîntuneric, a declarat, joi, viceprim-ministrul Republicii Moldova Iurie Ţurcanu, care a transmis recunoştinţă României pentru sprijinul acordat ‘cu lemne, gaze naturale şi electricitate’.
‘Vă mulţumesc în mod deosebit pentru tot sprijinul pe care România ni-l acordă astăzi în aceste clipe, în aceste zile grele pentru ţară. Acest război din coastele noastre ne-a adus nu doar refugiaţi, oameni care fug din calea războiului, ne-a adus şi noi provocări care, cu certitudine, nu ne lasă să fim focusaţi de agenda de digitalizare. Avem crize multietajate, cu inflaţie mare, cu explozia preţurilor, cu criza energetică, dar simţim căldura şi simţim sprijinul constant pe care dumneavoastră, domnule prim ministru, în persoană, ni-l acordaţi întotdeauna şi vă suntem, întreg Cabinetul de miniştri, foarte recunoscători pentru tot sprijinul şi cu lemne şi cu gaze naturale şi, mai recent, cu electricitate’, a spus Ţurcanu, la evenimentul ‘România Digitală, România Liberală’, organizat de PNL.
El a adăugat că Guvernul din Republica Moldova va plăti orice preţ pentru aspiraţiile europene.
‘Continuăm să transmitem sesiunile de şedinţele de guvern online în semiîntuneric, dar transparent şi vom insista la acest lucru. Dacă ăsta este preţul libertăţii pe care trebuie să-l plătim, îl vom plăti cu vârf şi îndesat. Însă dorim să fim uniţi în aspiraţiile europene, dorim să fim alături de România, să fim împreună cu România, o Românie mai modernă, una digitală, la care noi suntem gata să punem umărul plenar’, a adăugat Ţurcanu.
Ţurcanu s-a referit la realizările Republicii Moldova în domeniul digital.
‘Am primit multe felicitări şi semne de recunoştinţă faţă de ce am realizat noi, în Republica Moldova. De fiecare dată când aud aceste cuvinte trec prin ochii mei acei 10 – 12 ani de încercări şi greşeli, de reuşite de provocări care, până într-un final, ne-au adus unde suntem astăzi, un stat tehnic din punct de vedere digital, mai puţin din punct de vedere economic. (…) Am construit nişte infrastructuri digitale complexe, un Cloud guvernamental care a schimbat regulile de joc. În administraţia publică am venit cu identitate electronică, am dezvoltat împreună un parteneriat cu partenerii din sectorul privat (…), am creat o platformă de schimb de date în faza serviciilor publice, întrucât prin schimb de date ajungem cu digitalizarea până în casele tuturor cetăţenilor noştri’, a spus Ţurcanu.
Ţurcanu a menţionat parteneriatul cu Guvernul român pentru digitalizare.
‘Aici, la noi, între aceste două maluri, aceeaşi limbă, aceeaşi identitate, aceleaşi aspiraţii şi aceiaşi cetăţeni, că avem mai mult de un milion de cetăţeni comuni, este cu atât mai indicat să creăm acest spaţiu digital comun prin care să valorificăm ce am creat în fiecare din ţări. Cel mai important este să construim noi valori digitale pentru cetăţenii noştri’, a mai spus Ţurcanu.