Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la masa rotundă pe tema ‘Schimbările climatice şi sustenabilitatea comunităţilor vulnerabile’, în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) care are loc în Egipt, la Sharm El-Sheikh, context în care a transmis disponibilitatea României de a colabora cu cei interesaţi şi cu toţi cei care au nevoie pentru a reduce riscul dezastrelor naturale.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, evenimentul a constituit un prilej pentru şefi de stat şi de guvern, înalţi reprezentanţi ai structurilor ONU şi ai altor organizaţii interguvernamentale să discute aspecte legate de adaptarea la schimbările climatice, răspunsul la dezastre naturale şi alerta timpurie cu privire la situaţiile de risc.
Unul dintre obiectivele principale ale COP27 vizează adaptarea la schimbările climatice, urmărindu-se atingerea progreselor extrem de necesare pentru a spori rezilienţa internaţională la schimbările climatice şi pentru a ajuta comunităţile cele mai vulnerabile să se adapteze.
Preşedintele Klaus Iohannis a punctat, în cadrul dezbaterii, că aceste comunităţi vulnerabile sunt adesea cele mai afectate de schimbările climatice şi a evidenţiat că acest aspect nu ar trebui neglijat în procesul de adaptare la schimbările climatice şi în eforturile de a proteja cetăţenii de consecinţele acestora, informează Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului a arătat că pot fi aplicate mai multe măsuri, printre care îmbunătăţirea gestionării riscurilor asociate dezastrelor şi a sistemelor de alertă timpurie – esenţială pentru a minimiza pierderile umane, naturale şi materiale, pentru reducerea costurilor economice şi sociale şi care protejează, totodată, sănătatea şi siguranţa cetăţenilor.
În context, preşedintele Iohannis a salutat iniţiativa ‘Alerte timpurii pentru toţi’ (‘Early Warnings for All’), lansată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi a reliefat faptul că în România sunt în funcţiune sisteme care pot transmite mesaje pentru a avertiza populaţia cu privire la fenomenele meteorologice extreme, însă aceste sisteme trebuie extinse la nivel global.
Şeful statului a precizat că, pentru a răspunde eficient dezastrelor naturale, trebuie ‘să facem schimb de bune practici şi să împărţim resurse’, România fiind implicată cu succes în mai multe misiuni internaţionale de gestionare a incendiilor de vegetaţie din Grecia, Macedonia de Nord, Slovenia şi Franţa.
Preşedintele Iohannis a mai subliniat necesitatea îmbunătăţirii accesului la educaţia privind riscurile schimbărilor climatice şi reducerea lor, reiterând faptul că educaţia este o parte esenţială a procesului de prevenire, pregătire şi răspuns eficient la dezastrele naturale amplificate de schimbările climatice.