Lucrările de restaurare, dotare şi punere în valoare a Muzeului Memorial Nicolae Bălcescu, începute în urmă cu patru ani, dar nerealizate la termen, vor fi reluate şi finalizate cu un nou antreprenor, un contract în acest sens, în valoare de aproximativ 2,1 milioane de euro, fiind semnat marţi, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Primul contract de lucrări încheiat pentru Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu a fost reziliat din cauza neîndeplinirii obligaţiilor contractuale de către antreprenor, apoi a fost reluată licitaţia şi a fost stabilit un nou antreprenor, a precizat preşedintele CJ Vâlcea.
Termenul iniţial de finalizare a lucărilor a fost anul 2021, an în care a fost reziliat contractul iniţial, din cauza ritmului prea lent de desfăşurare a lucărilor, realizate doar în proporţie de 29%.
‘Am reluat procedura de atribuire a contractului de lucrări şi (…) astăzi, 8 noiembrie, am semnat, alături de noul constructor, un alt contract pentru finalizarea lucrărilor la acest obiectiv de investiţii. Lucrările rămase de executat, în procent de 71% şi cu o valoare de cca 2,1 milioane euro, urmează a fi realizate în termen de 10 luni. Acestea vizează conacul, biserica şi parcul Ansamblului Muzeal Nicolae Bălcescu şi constau în: lucrări de rezistenţă, de arhitectură şi de restaurare, refacerea instalaţiilor electrice, termice şi sanitare, dar şi dotarea cu mobilier şi amenajarea parcului’, a spus Constantin Rădulescu, într-o declaraţie de presă.
Lucrările de restaurare la Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu vor fi reluate până la finalul lunii noiembrie, pe durata iernii urmând să fie executate în special restaurări şi reabilitări în interior.
Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu a intrat în reabilitare în anul 2019, printr-un proiect în valoare de aproximativ 4,3 milioane de euro, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 -2020.
Printre investiţiile prevăzute în acest proiect se află consolidarea, restaurarea şi amenajarea Conacului Bălceştilor şi bisericii de lemn din curtea muzeului, precum şi amenajarea peisagistică a parcului conacului, ce se întinde pe o suprafaţă de 1,8 hectare, termenul iniţial pentru finalizarea acestor lucrări fiind sfârşitul anului 2021.
După rezilierea primului contract de lucrări, termenul de implementare a fost prelungit, iar noul termen de finalizare a lucrărilor este luna septembrie 2023.
Clădirea care adăposteşte muzeul este un conac boieresc, a cărui construcţie a început în 1824 şi poartă amprenta stilului brâncovenesc, cu influenţe gotice. Se întinde pe o suprafaţă de 600 de mp şi a fost realizată în mai multe etape, fiind terminată în anul 1937.
Casa îi revine la un moment dat lui Radu Mandrea, strănepotul lui Nicolae Bălcescu, care o donează statului român în 1948 pentru a cinsti memoria marelui revoluţionar Nicolae Bălcescu. În prezent, cuprinde peste 15.000 de bunuri culturale şi de patrimoniu.
În 1974 a fost adusă în parcul conacului o biserică de lemn din Gâltofani, cu o vechime de peste două secole. Până la sfârşitul secolului al XIX-lea a fost lăcaş de cult, când sătenii din Gâltofani au construit o altă biserică.
Lângă biserică se află mormintele Sevastiţei Bălcescu şi al lui Barbu Bălcescu.