Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat marţi că Sfinţii Arhangheli ‘au fost, în mod deosebit, slujitori ai Domnului în lucrarea de mântuire a omenirii’ şi a explicat că Biserica a stabilit o zi dedicată acestora pentru a ne aduce aminte că prin Sfinţii Îngeri şi prin toate Puterile Cereşti se manifestă puterea şi bunătatea lui Dumnezeu cel veşnic.
‘Sfinţii Arhangheli au fost, în mod deosebit, slujitori ai Domnului în lucrarea de mântuire a omenirii. Atât Vechiul Testament, cât şi Noul Testament, dar şi Tradiţia Bisericii ne arată că îngerii sunt duhuri slujitoare. (…) Cifra 8 înseamnă veşnicie sau viaţă veşnică. De aceea, deşi Sfinţii îngeri sunt pomeniţi în fiecare zi de luni, este necesar ca şi Puterile Cereşti netrupeşti să aibă o zi în an când sunt pomeniţi’, a spus Patriarhul Daniel, la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale, potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.
PF Daniel a oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil la Paraclisul ‘Sfântul M. Mc. Gheorghe’ din incinta Reşedinţei Patriarhale.
În predica rostită cu acest prilej, Patriarhul a arătat că ‘Îngerii sunt fiinţe spirituale, luminoase, aceste Puteri Cereşti netrupeşti au fost create înainte de facerea universului material şi rostul creării Îngerilor a fost acela de a se împărtăşi de bucuria şi de fericirea Preasfintei Treimii, de a lăuda pe Dumnezeu şi de a împlini voia Lui în lucrarea de mântuire a lumii’.
Înaltul ierarh ortodox a precizat că toate numele Arhanghelilor sunt ‘Teofore’, purtătoare de Dumnezeu, Mihael înseamnă ‘cine este mare ca Dumnezeu?’, iar Gabriel înseamnă ‘om al lui Dumnezeu’ sau ‘tăria lui Dumnezeu’.
Arhanghelul Mihail, al dreptăţii, este cel care pedepseşte pe cei păcătoşi şi ocroteşte pe cei drepţi, ocrotitorul popoarelor şi al persoanelor care ascultă de Dumnezeu, a explicat Patriarhul.
‘El pedepseşte pe cei răi şi ocroteşte pe cei buni, se arată viu, lucrător şi ocrotitor, şi este înfăţişat în iconografia ortodoxă ca purtând în mână sabie de foc. El se arată de mai multe ori în Vechiul Testament şi în general atât numele lui cât şi cel al Arhanghelului Gavriil se arată scrise prima dată în cartea Prorocului Daniel şi se arată şi ce au făcut. (…) Sfântul Arhanghel Mihail este cel care a ajutat în războaie pe cei care au fost credincioşi lui Dumnezeu cel adevărat, Făcătorul Cerului şi al Pământului. El a ajutat împăraţi şi regi creştini în războaie, dar a ajutat şi pe cei care se luptă duhovniceşte cu duhurile rele, pe monahii din pustie care s-au luptat cu duhurile rele atunci când aceste duhuri căutau să îi îndepărteze de viaţa de smerenie şi de sfinţenie în faţa lui Dumnezeu’, a evidenţiat Patriarhul Daniel.
Despre arhanghelul Gavriil, PF Daniel a spus că este ‘un înger al darului şi al harului’.
‘Arhanghelul Gavriil este un Înger al darului sau al harului, prin el se aduce vestea cea bună, el s-a arătat Fecioarei Maria şi a spus că va naşte pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii. De asemenea, s-a arătat lui Zaharia, căruia i-a spus că va avea un fiu şi va pune numele lui Ioan, adică este vorba despre Sfântul Ioan înainte mergătorul şi Botezătorul Domnului. (…) Arhanghelul Gavriil s-a arătat atunci când a condus corul îngerilor din ceruri la Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, în Bethleem. S-a arătat la mormânt, fiind cel care, după învierea lui Hristos, a răsturnat piatra de pe mormânt şi a şezut pe ea pentru a binevesti femeilor mironosiţe. El este prezentat în iconografia ortodoxă ca purtând în mână o floare de crin ca semn al curăţiei, al nevinovăţiei şi al bucuriei’, a mai spus Patriarhul.
La final, Întâistătătorul BOR a adresat felicitări celor peste 1.500.000 de români care poartă nume de îngeri sau derivate ale acestora.
Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri a fost rânduit de Biserică pentru a fi cinstit în ziua de 8 noiembrie, pentru că este cea de-a noua lună după luna martie, când a fost creată lumea, întocmai cum şi cetele îngereşti sunt în număr de nouă.