AcasăStiri generaleSpectacole din Serbia, precum şi din Sibiu, Suceava, Galaţi, Bucureşti - în...

Spectacole din Serbia, precum şi din Sibiu, Suceava, Galaţi, Bucureşti – în a cincea zi a Festivalului Naţional de Teatru

Spectacole de teatru din Serbia, precum şi din Sibiu, Suceava, Galaţi şi Bucureşti, conferinţe şi o experienţă inedită de teatru-film se vor afla printre cele 25 de evenimente care vor avea loc, miercuri, în cea de-a cincea zi a Festivalului Naţional de Teatru.

La Sala Coloane de la ARCUB, în intervalul orar 11,00-17,00, va avea loc conferinţa ‘Next on stage. Perspective în scenografie’, ediţia a doua, producţie a Organizaţiei Internaţionale a Scenografilor, Tehnicienilor şi Arhitecţilor de Teatru – OISTAT România şi FNT. Coordonatorul evenimentului va fi Adrian Damian iar curatori sunt Viorica Petrovici, Iuliana Gherghescu şi Andrada Chiriac.

Cea de-a doua ediţie a ‘Next on stage. Perspective în scenografie’ îşi propune să analizeze situaţia actuală a scenografiei în România şi încearcă să identifice soluţii specifice ce pot îmbunătăţi sistemul de creaţie şi producţie. Conferinţa urmăreşte să evidenţieze aspecte ale colaborării scenografului cu regizorul, coregraful, autorul şi alţi membri ai echipei de creaţie şi să dezbată relaţia acestuia cu ceilalţi artişti ce contribuie la realizarea imaginii scenice, designeri de lumină sau video.

Conferinţa este structurată în serii de talk-uri de câte 15 minute la care participă scenografi, profesori, proaspăt absolvenţi, directori de instituţii şi stakeholderi din industrie dar şi producători de decoruri şi furnizori de materiale sceno-tehnice.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile

Tot la Arcub, la Sala Bolţilor, de la orele 14,00, 15,00, 16,00, 17,00 şi 18,00, va fi prezentată experienţa inedită de teatru-film în VR ‘Turnul #urmatorulnivel’ de Ionu Sociu, Alexandru Mihăescu şi Teatrul Basca, regia Alexandru Mihăescu, producţie Teatrul Basca şi StageOn.

‘Ne-am concentrat pe unghiuri multiple, detalierea sau distanţarea, viziunea panoramică sau apropierea până la ultimul amănunt, focalizarea pe individ sau pe dinamica grupului, iar filmarea în 360° îi permite spectatorului să vadă într-un mod inedit cum cele şase personaje îşi analizează vieţile’, a transmis echipa de creaţie şi producţie.

Accesul se face prin înscrierea la am.tirlea@yahoo.co.uk

De la ora 16,00, la Sala Media a TNB, spectatorii sunt invitaţi să asiste la lectura performativă ‘Superglue’ de Tim Crouch, coordonator Bobi Pricop.

‘Superglue’ spune povestea unui grup de activişti de mediu care se adună la un mormânt dintr-o zonă împădurită pentru a îşi lua adio de la un prieten care a murit în timpul unui protest. Pe măsură ce se adună apar şi nişte bannere, şi oamenii încep să discute despre trecutul şi viitorul lor, despre acţiuni paşnice versus acţiuni violente, despre cum societatea nu îi ia în seamă şi le subevaluează misiunea.

Spectacol-lectură urmat de discuţii cu publicul.

Expoziţia de fotografie de teatru ‘Nod în cinci’ va fi vernisată la ora 17,00, la Sala Coloane de la Arcub. Expoziţia se poate vizita până în pe 13 noiembrie, între orele 12,00-20,00 la Hanul Gabroveni-ARCUB, Sala Coloane. Intrarea este liberă

Spectacolul ‘Puzzle’ regia Ianoş Petraşcu, realizat de Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, Facultatea de Litere şi Arte, Departamentul de Artă Teatrală, producţie invitată în FNT în cadrul secţiunii dedicate Facultăţilor de Teatru din România, va putea fi văzută de la ora 17,00, la Sala Mică a TNB.

Spectacolul relatează povestea a trei personaje care sunt obligate să trăiască conform regulilor impuse de societate, însă fiecare are dreptul să viseze, să fie împlinit! Definiţia libertăţii personale şi a fericirii impuse de mulţime creează formule false conform cărora aceste personaje trebuie să interacţioneze. Societatea plină de dogme nu oferă actorilor libertatea de a alege modul în care şi cum şi-ar dori să trăiască. Un spectacol în care publicul poate hotărî cum evoluează povestea.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

‘Visul unei nopţi de vară’ după William Shakespeare, cu adaptarea, regia, scenografia şi light design-ul semnate de Radu Horghidan, producţie a Universităţii ‘Dunărea de Jos’ din Galaţi – Facultatea de Arte, producţie invitată în FNT în cadrul secţiunii dedicate Facultăţilor de Teatru din România se va juca la Sala Studio a Teatrului Odeon, de la ora 17,00. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Spectacolul ‘Pata oarbă’ / ‘Blind spot’ de Cosmin Stănilă şi Ionuţ Sociu, regia Andrei Măjeri, procuţie a Teatrului Naţional Sârb, Novi Sad – Serbia, se va juca la Sala Studio a TNB, de la ora 18,00.

‘Pata oarbă’ / ‘Slepa Mrlja’ este un text dramatic care urmăreşte destinul Antigonei, creat după teme din tragediile antice Oedip Rege, Antigona şi Bacantele, pe care regizorul Andrei Măjeri a fost invitat să-l monteze pe scena Teatrului Naţional Sârb din Novi Sad – oraş declarat Capitală Europeană a Culturii în 2022.

Spectacol în limba sârbă cu traducere în limbile engleză şi română

Spectacolul ‘Tatăl’ de Florian Zeller, în regia lui Cristi Juncu, va fi prezentat, la Sala ‘Liviu Ciulei’ a Teatrului Bulandra, de la ora 19,00.

Teatru Apropo Bucureşti prezintă la sediul propriu, de la ora 20,00, spectacolul ‘Medeea: Furie’ de şi în regia lui Radu Popescu.

Spectacolul ‘2023 Smart-Family’ de Marina Hanganu şi Bianca Trifan, o co-producţie a Teatrului ‘George Ciprian’ din Buzău şi Industria Scenica din Italia, cu regia semnată de Marina Hanganu (România) şi Camilla Brison (Italia) va fi prezentat, de la ora 20,00, online pe www.fnt.ro (livestreaming).

Spectacolul este unul telematic, pentru că se joacă simultan în România şi Italia, cu actori şi public în ambele ţări. Actorii din cele două spaţii interacţionează în timp real prin Internet.

Spectacol în limbile română şi italiană cu traducere în limba engleză.

Producţia ‘Münchausen’ de Alexa Băcanu, regia şi light design-ul semnate de Ovidiu Caiţa, producţie a Teatrului Municipal ‘Matei Vişniec’ din Suceava va putea fi văzută la Sala Atelier a TNB, de la ora 21,00.

‘Münchausen’ e povestea din spatele poveştilor, o reimaginare psihologizată şi ironică a aventurilor celebrului baron. Monologul surprinde încercarea lui Münchausen de dezvrăjire – de recunoaştere a minciunilor şi împăcare cu lumea, de confruntare a societăţii care l-a batjocorit şi de reintegrare în ea, prin confesiune sinceră.

Teatrul Nottara prezintă la Sala ‘George Constantin’, prezintă, de la ora 21,00, spectacolul ‘Cancún’ de Jordi Galcerán, regia, light design şi ilustraţia muzicală semnate de Felix Alexa.

‘Carnavalul’ după opera lui I.L. Caragiale (episodul 3 prezentat în premieră), scenariul radiofonic, regia şi ilustraţia muzicală semnate de Alexa Visarion, va fi prezentat, în cadrul secţiunii ‘Intersecţii în FNT: FNT ON AIR’, de la ora 23,00, la Radio România Cultural şi pe www.eteatru.ro, în colecţia FNT.

De la ora 23,05, Radio România Actualităţi şi www.eteatru.ro, prezintă spectacolul radiofonic ‘Liliom’ de Ferenc Molnár, adaptarea şi regia artistică Elena Negreanu. Spectacol este prezentat în cadrul secţiunii ‘Intersecţii în FNT: FNT ON AIR’. In memoriam Valeria Seciu.

A 32-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se desfăşoară la Bucureşti între 5 şi 13 noiembrie. Proiectul cultural este produs de Asociaţia UNITER – Uniunea Teatrală din România.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks