Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Brăila şi Primăria Chiscani, parteneri în Asociaţia de Cooperare şi Parteneriat local pentru Dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat, au stabilit creşterea sumei alocate anual pentru dezvoltarea staţiunii de la 500.000 lei, bani daţi de fiecare entitate publică în parte, la 700.000 lei.
Lucrările de reabilitare a staţiunii Lacu Sărat, aflată în paragină de zeci de ani, au demarat în luna august a acestui an, iar bugetul a fost suplimentat ca urmare a creşterii preţurilor la materialele de construcţii, potrivit viceprimarului municipiului Brăila, Alexandru Jantea.
‘Bugetul a fost suplimentat întrucât preţul materialelor este unul crescut. (…) În momentul de faţă, în staţiunea Lacu Sărat au început lucrările de asfaltare şi de reabilitare a infrastructurii rutiere şi pietonale. Până în vara următoare sper să reabilităm infrastructura rutieră şi pietonală în integralitatea ei, inclusiv parcarea de la intrare. Contractul este semnat, este în derulare. Lucrările se desfăşoară conform graficului. În această toamnă are loc licitaţia pentru amenajarea spaţiului verde, întrucât arborii se plantează în momentul în care este repaos vegetativ, astfel încât în primăvară se vor planta şi arbori şi se va înlocui echipamentul şi mobilierul urban’, a declarat Jantea.
CJ Brăila şi primăriile municipiului Brăila şi a comunei Chiscani s-au asociat anul trecut în vederea dezvoltării staţiunii Lacul Sărat, care s-a aflat în paragină timp de peste 20 de ani, din cauza disputei dintre administraţiile din Brăila şi Chiscani pentru dreptul de administrare a staţiunii.
‘Consider că această asociere este utilă tocmai pentru că s-a demonstrat că, după 12 ani de procese şi patru ani în care această staţiune a aparţinut unei comune şi nu s-a întâmplat nimic, după înfiinţarea acestei asociaţii, în sfârşit au apărut şi lucrările de reabilitare în Staţiunea Lacu Sărat. Anul viitor cei care vor merge acolo, în vară, vor constata o serie de lucrări în toată staţiunea şi nu doar pe zona de intrare’, a declarat primarul Brăilei, Marian Dragomir.
Staţiunea Lacul Sărat din Brăila are, din vara anului 2021, pentru prima oară în cei 150 de ani de existenţă, duşuri cu apă caldă pentru turiştii care vin să se bucure de beneficiile nămolului sapropelic.
Staţiunea Lacul Sărat este situată în zona de câmpie din nord-estul Bărăganului, pe raza comunei Chiscani, la 5 kilometri distanţă de municipiul Brăila, şi cuprinde o bază de tratament proprie, dotată cu bazin pentru hidro-kinetoterapie, saună şi sală de gimnastică şi oferă, suplimentar, facilităţi de balneaţie liberă, cu băi de soare şi nămol.
Lacul are o suprafaţă de 1,72 kilometri pătraţi şi o adâncime de 1,5 metri, iar datorită conţinutului ridicat de iod, rezultat în urma descompunerii anaerobe a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, nămolul rezultat ameliorează numeroase afecţiuni.
De asemenea, lacul conţine importante rezerve de nămol sapropelic şi de apă minerală hipertonică, cu compuşi ai sulfului, clorului, magneziului şi bromului, cu mineralizare de 70-84 grame la litru. Aici pot fi tratate bolile reumatismale degenerative, inflamatorii, bolile ginecologice, dermatologice, endocrine, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, stări post-traumatice, afecţiuni respiratorii. AGERPRES / (A – autor: Ecaterina Ignat, editor: Marius Frăţilă)