Mai mulţi elevi de la colegiile bucureştene au participat, joi, la evenimentul ‘Parlamentar pentru o zi’, prilej cu care au descoperit modul de funcţionare a Parlamentului României şi au primit informaţii privind simularea unei întâlniri a Biroului Permanent direct din Palatul Parlamentului.
Aflat la ediţia a IV-a, evenimentul a fost organizat de grupul parlamentar al PNL, moderatorul acestuia fiind deputatul Valentin Făgărăşian, iniţiator al acestui proiect, care a subliniat că scopul este de a aduce în atenţia tinerilor importanţa spectrului politic şi importanţa implicării tinerilor în politica din România.
‘Este un proiect prin care dorim să formăm tineri, să aducem tineri lângă noi, să putem să facem lucruri bune împreună şi, de ce nu, chiar unii dintre dumneavoastră care îşi doresc să intre şi să urmeze ceea ce facem noi în Parlament. Este un moment important prin care putem să vă ajutăm să vă formaţi să înţelegeţi exact toate părţile legislative care se fac în Parlamentul României. Evenimentul are un scop bine făcut pentru a forma tinerii ca sa poată să îşi urmeze cariera politică sau administrativă sau, de ce nu, şi mai mult de atât, poate mulţi dintre voi îşi doresc să ajungă preşedinţi de organizaţii, miniştri, preşedintele României, cine ştie. M-aş bucura ca până la urmă de aici, din rândul dumneavoastră, cineva să urmeze calea politică şi să ducă mai departe ceea ce noi facem astăzi. (…) Este foarte important ca noi să avem tineri care să urmărească şi să fie implicaţi activ în politica din ţară’, a declarat Valentin Făgărăşian.
Potrivit acestuia, România a devenit una dintre ţările cele mai atractive pe zona de educaţie.
Prof. univ. Lucian Catrina le-a explicat celor prezenţi partea legislativă, adăugând că pentru a cunoaşte rolul şi importanţa Parlamentului trebuie ştiut cum funcţionează.
‘Democraţia costă. (…) Dar costă mai mult absenţa democraţiei. (…) Pentru a înţelege de ce Parlamentul este uneori acuzat că este foarte lent, trebuie să înţelegeţi că legea care stă deasupra tuturor acţiunilor este Constituţia României’, a arătat el.
În cea de-a doua parte a zilei, tinerii oaspeţi vor participa la un tur al Palatului Parlamentului şi vor dezbate o serie de proiecte pe care le vor ‘vota’.
Programul de coaching realizat de deputatul Valentin Făgărăşian îşi propune să aducă 50 de tineri în Parlament şi maxim 100 de tineri în mediul online, timp de două zile, pentru a le prezenta ce înseamnă să fii parlamentar, care este procesul de depunere al unei legi şi cum ajunge aceasta să fie aplicată. Programul este gratuit şi se pot înscrie tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani.