AcasăStiri generaleBihor: Preşedintele EPPW, Biro Rozalia, a participat la Forumul Global al Femeilor...

Bihor: Preşedintele EPPW, Biro Rozalia, a participat la Forumul Global al Femeilor Lideri Politici de la Reykjavik

Oradea, 11 nov /Agerpres / – Preşedintele Organizaţiei de femei a Partidului Popular European (EPPW), deputatul Biro Rozalia (UDMR), a participat la Forumul Global al Femeilor Lideri Politici care s-a desfăşurat la Reykjavik, în perioada 8 – 10 noiembrie, un apel la parteneriate între EPPW şi alte structuri internaţionale care reprezintă interesele femeilor şi ale seniorilor, transpartinic.

‘Într-o lume în care şi astăzi sunt 24 de războaie în desfăşurare şi în care procentul liderilor femei în politică este de doar 24%, unul dintre obiectivele majore ale noastre – adică ale femeilor cu funcţii de conducere şi organizaţii ale femeilor – trebuie să fie acela de a promova cât mai multe femei în domeniul politic, a le asigura sprijinul necesar prin mentoriat în scopul unei cariere de succes în domeniul politic, precum şi să invităm şi să determinăm factorii decizionali de a se aşeza la masa tratativelor, masă la care procentul femeilor să se apropie de procentul bărbaţilor cu scopul de a fi luate decizii care armonizează priorităţile liderilor femei şi liderilor bărbaţi pentru o lume mai paşnică’, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Oradea, deputatul Biro Rozalia, care este şi liderul Organizaţiei de femei a UDMR.

În cadrul Forumului a fost analizat Indexul de la Reykjavik, o cercetare internaţională privind prezenţa femeilor lideri în cadrul ţărilor din G7 şi G20. Deputatul Rozalia Biro a solicitat extinderea acestei cercetări şi în ţările UE din Europa centrală şi de est.

‘Potrivit acestei cercetări, percepţia comunităţii – din G7 – privind prezenţa femeilor lideri a fost de 72% în 2018, a crescut la 73% în 2019, a stagnat în 2019-2021 şi a scăzut la 72% în 2022. O altă concluzie ce reiese din studiu afirmă că grupul de vârstă 18 – 34 de ani este mult mai sceptic privind liderii femei decât alte grupe de vârstă mai mari, cele între 55-65 de ani şi peste apreciind cel mai mult liderii femei’, a declarat Biro.

Un alt aspect îngrijorător, a subliniat deputata, relevat de acest studiu, îl reprezintă faptul că femeile sunt mai puţin dornice să se implice şi să concureze pentru a ajunge în funcţii de conducere, având în vedere procesul îndelungat şi anevoios de a accede pe scena politică, ‘o dimensiune în care nu se poate înainta pe bază de merite, ci pe bază de decizii subiective’.

În panelul privind valoarea socială a muncii prestate de lideri femei, Biro Rozalia, ca preşedinte al Organizaţiei de femei a UDMR, a prezentat activitatea acestei organizaţii în diferite domenii, care a adus plus valoare comunităţii reprezentate. Ea a dat ca exemple campania pentru reducerea violenţei domestice şi activităţile de a atrage pensionarii cu experienţă în viaţa activă a comunităţii. Biro Rozalia a subliniat necesitatea de colaborare între reţelele sociale – formate din organizaţii de femei, asociaţii de pensionari, ong-uri specifice, asociaţiile de femei ale Bisericilor – care să îşi armonizeze activităţile în interes public, pentru a acoperi cât mai mult necesităţile comunităţii.

La finalul primelor două zile, trei doamne lideri politici au primit Premiile WPL, ‘pentru curajul, hotărârea şi devotamentul faţă de propriul popor’ care au devenit exemple demn de urmat: fosta candidată la preşedinţie din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, preşedintele Nepalului, Bidya Devi Bhandari şi Marie-Louise Coleiro Preca, fost preşedinte al Republicii Malta.

Forumul Global al Femeilor Lideri Politici (Women Political Leaders – WPL), oferă, începând din anul 2017, o platformă pentru schimbul de idei, experienţe şi bune practici între liderii politici de sex feminin. Membrele forumului sunt femei aflate în funcţii publice de conducere, de la nivel de şefi de stat, parlamentari, premieri şi miniştri, care urmăresc, prin activităţile lor, să evidenţieze rolul şi viziunea de lider a femeilor în stat şi în societate.

La ediţia din acest an, au participat delegaţii din 76 de ţări, România fiind reprezentată de cinci doamne parlamentar, printre care şi deputatul Biro Rozalia, care este şi preşedinte al Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks