AcasăStiri generaleEveniment destinat conştientizării riscului la cutremur, organizat în Capitală la 82 de...

Eveniment destinat conştientizării riscului la cutremur, organizat în Capitală la 82 de ani de la seismul din 1940

Un eveniment destinat conştientizării riscului la cutremur a fost organizat în Bucureşti, duminică, de Institutul Naţional de Fizică a Pământului, cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la 82 de ani de la cutremurul din 1940.

Cei interesaţi au putut afla informaţii utile despre modul de acţiune în cazul unui seism de la angajaţii IGSU şi SMURD, staţionaţi în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne cu o autospecială şi un Centru Mobil de Instruire a Populaţiei pentru răspuns la situaţii de urgenţă.

Au fost prezentate metode de protecţie în timpul unui cutremur, dar şi tehnici de acordare a primului ajutor medical, modalităţi de evacuare şi de prevenire a incendiilor. Totodată, au fost oferite pliante şi ghiduri de informare.

Şeful DSU, Raed Arafat, a fost şi el prezent la eveniment pentru puţin timp şi a discutat cu câţiva copii care asistau alături de părinţi lor la exerciţii demonstrative de prim-ajutor efectuate de angajaţii SMURD. El a subliniat importanţa instruirii privind reacţia în cazul producerii unui seism.

În paralel cu activităţile derulate de angajaţii IGSU, reprezentanţii Institutul Naţional de Fizică a Pământului au realizat un tur ghidat al zonelor din centrul Capitalei care au avut de suferit, de-a lungul anilor, de pe urma cutremurelor, al cărui punct final a fost Piaţa Revoluţiei.

Bucureştenii care au luat parte la acest tur au putut afla, între altele, detalii despre clădirile istorice prăbuşite la cutremurele din 1940 şi 1977, oferite de cercetătorul ştiinţific Dragoş Toma Dănilă.

‘Pe 10 noiembrie, s-au împlinit 82 de ani de la cutremurul de la 1940, un cutremur, de altfel, foarte puternic, mai puternic decât cel din 1977, ca energie eliberată, şi un prim semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor din Bucureşti. (…) Iar, acest eveniment, ce are loc în Piaţa Revoluţiei, este menit a marca cei 82 de ani scurşi de atunci. Ne uităm la trecut, dar ne uităm foarte mult şi la prezent. Căutăm să informăm populaţia cu privire la riscul seismic, cât de mare este acesta şi vulnerabilitatea clădirilor din centrul Bucureştiului este în continuare o problemă majoră ‘, a declarat, pentru AGERPRES, Dănilă.

El a precizat că turul intitulat ‘Bucureştiul şi cutremurele’ este organizat de INFP din anul 2019.

‘Reprezintă o plimbare prin centrul oraşului, în special prin zona afectată în 1940 şi 1977 şi reprezintă o lecţie vie, ilustrată, pe teren, cu privire la efectele distructive ale cutremurelor. Mergem în locuri unde au fost clădiri afectate, de la Blocul Carlton, la Blocul Wilson, Dunărea, Blocul Colonadelor, unde a murit şi Toma Caragiu. Spunem povestea evoluţiei urbane, spunem povestea şi faptele care au condus la prăbuşirea clădirilor respective, dar arătăm şi situaţia clădirilor actuale. Vorbim despre clădiri cu risc seismic, că este de clasa I, II, III sau IV de risc seismic, sau categorii de urgenţă, pentru că sunt clădiri care nu au fost încă expertizate. Arătăm fisuri seismice încă vizibile pe multe clădiri, dar aducem în discuţie şi perspectiva viitorului. Cum şi ce putem face pentru a trăi într-un oraş mai sigur la cutremur’, a explicat Dragoş Toma Dănilă.

Potrivit acestuia, evenimente precum cel organizat cu sprijinul DSU sunt importante pe partea de prevenţie şi de conştientizare asupra ceea ce pot face fiecare în cazul producerii unui cutremur.

‘Dacă este un cutremur, dincolo de consolidarea necesară a clădirilor, unde şi statul are un rol, modul corect de comportare al populaţiei este la fel foarte important, iar acest eveniment pregăteşte oamenii de diferite vârste în faţa unui viitor cutremur major care ar putea avea loc, până la urmă, oricând. Chiar şi acum sau peste 100 de ani, oricum trebuie să fim pregătiţi şi noi’, a transmis Dănilă.

Citește și:

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

Activează Notificările OK No thanks