Corul Kodály din Debreţin, Ungaria, este invitatul special al Filarmonicii de stat orădene pentru un concert vocal-simfonic numit Missa Quarta, susţinut joi în sala ‘Enescu-Bartok’, sub bagheta dirijorului permanent Jankó Zsolt.
‘Corul Kodaly, fondat de György Gulyás în 1955, este unul dintre cele mai mari şi distinse coruri simfonice din Ungaria. Din 2011 face parte din Filarmonica Kodály Debrecen. Acest ansamblu profesionist, apreciat la nivel internaţional, a interpretat aproape toate lucrările din repertoriul coral standard şi, de asemenea, a interpretat în premieră un număr mare de lucrări contemporane. În calitate de ambasador al muzicii baroce şi clasice, performează în mod regulat alături de Filarmonica Kodály, precum şi alături de alte orchestre, atât în Ungaria, cât şi la nivel internaţional,’ se arată în comunicatul filarmonicii.
Potrivit sursei, ansamblul a primit numeroase premii de prestigiu, inclusiv Premiul Bartók-Pásztory şi Premiul Patrimoniului Maghiar. După ce a fost condus de mai mulţi dirijori distinşi ai Ungariei, corul este condus, din anul 2020, de Zoltan Kocsis-Holper.
Titlul concertului săptămânal provine chiar de la lucrarea de încheiere a serii, Missa Quarta fiind una dintre lucrările de referinţă ale compozitorului Orbán György. Alături de aceasta, programul este întregit de lucrarea ‘Cantico di Frate Sole’ din creaţia aceluiaşi compozitor şi de Simfonia nr. 49 în fa minor ‘La Passione’ de Joseph Haydn.
Solista concertului va fi soprana clujeană Gebe-Fugi Renata, violonistă în orchestra simfonică a Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Este licenţiată a Academiei Naţionale de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj-Napoca, secţia vioară (sub îndrumarea profesoarei prof. univ. dr. Victoria Nicolae) şi secţia canto (sub îndrumarea profesoarei prof. univ. dr. Carmen Gurban). A participat la masterclass-uri, workshop-uri şi concerte cu artişti renumiţi ai lumii.
De la vârsta de 15 ani studiază muzică veche la vioară. Atrasă de muzica barocă a cântat cu formaţiile Quarto D’Oro, Fonte di Gioia şi cu orchestra Transylvania Galante în cadrul Festivalului de Muzică Barocă ‘La Stravaganza’ (Cluj-Napoca), la Festivalul Baroc Timişoara şi la Musica Barcensis (Braşov).
Solo-urile copiilor vor fi susţinute de Maria Radu şi Melissa Sav. Alături de Corul Kodály din Debreţin, condus de dirijorul Kocsis-Holper Zoltan, pe scenă îşi vor da concursul şi membrii ansamblului coral al instituţiei orădene.
Compozitorul Orbán György s-a născut la Târgu-Mureş, în 12 iulie 1947 şi a studiat Compoziţia la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, avându-i ca profesori pe Sigismund Toduţă şi Max Eisikovits. După finalizarea studiilor, a predat teoria muzicii şi contrapunct în cadrul aceleiaşi instituţii, până în anul 1979, când s-a stabilit în Ungaria. Timp de un sfert de veac, Orbán György a predat teoria muzicii şi compoziţia la Academia de Muzică ‘Ferenc Liszt’ din Budapesta. Creaţia sa cuprinde lucrări scenice, lucrări simfonice, vocal-simfonice şi camerale, muzică corală şi muzică de film.