Consiliul Naţional al Rectorilor a adoptat o rezoluţie prin care solicită ca numărul de mandate ale rectorului să fie limitat şi stabilit de către fiecare comunitate academică.
Totodată, CNR se pronunţă ca mandatele pentru toate structurile şi funcţiile de conducere din universităţi să aibă cinci ani.
Consiliul Rectorilor a respins limitarea numărului de mandate pentru toate funcţiile şi structurile de conducere universitare, la nivel de lege.
‘Pentru consolidarea autonomiei universitare, în paralel cu asumarea responsabilităţii, numărul de mandate ale rectorului este limitat şi este stabilit de către fiecare comunitate academică. Mandatele au durata de cinci ani pentru toate structurile şi funcţiile de conducere din universităţile româneşti’, se arată în rezoluţia adoptată de CNR.
Consolidarea responsabilităţii şi autonomiei universitare prin acordarea diplomei şi titlului de doctor de către universităţi, conform uzanţelor internaţionale, susţinerea coordonării de către universităţi a tuturor ciclurilor de învăţământ superior medical, inclusiv rezidenţiatul, sunt alte solicitări ale CNR.
Membrii consiliului s-au reunit în perioada 10 – 12 noiembrie la Universitatea din Craiova.
Alături de cei 64 de rectori sau persoane desemnate sau împuternicite, din totalul de 73 membri CNR, au participat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, secretarul de stat pentru învăţământ universitar, Gigel Paraschiv, preşedintele ARACIS, Mădălin Bunoiu, directorul general UEFISCDI, Adrian Curaj.
Au lipsit reprezentanţii Academiei de Poliţie, SNSPA, Universităţii Sapienţia, Universităţii Emanuel din Oradea, Universităţii Tibiscus, Universităţii Nicolae Titulescu, Universităţii Maritima din Constanţa, Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca şi UPG Ploieşti.
Potrivit rezoluţiei, CNR mai susţine prezenţa studenţilor din fiecare asociaţie reprezentativă la nivel naţional în fiecare comisie naţională a Ministerului Educaţiei, respectiv în fiecare Consiliu consultativ al acestuia, creşterea fondului de burse pentru studenţi, creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine, definirea şi susţinerea financiară a unui program naţional pentru internaţionalizare universitară ‘Study in Romania’ (PNIU) şi susţinerea finanţării instituţionale a cercetării ştiinţifice universitare.
Alte puncte adoptate se referă la finanţarea accesului la literatura ştiinţifică şi de cercetare (ANELIS), finanţarea multianuală a proiectelor de cercetare, fonduri structurale şi de investiţii, continuarea proiectului privind asigurarea unui sistem pentru finanţarea de bază în funcţie de coeficienţi de finanţare calculaţi pornind de la costurile reale per student, pe domenii şi pe cicluri de studii, dar şi susţinerea înfiinţării unui Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) în scopul prevenirii fraudelor academice.