Clubul de pictură înfiinţat încă din luna mai la Palatul Copiilor din Bistriţa pentru un grup de refugiaţi ucraineni, format din şase mame şi cei 11 copii ai lor, vernisează, marţi, prima expoziţie, evenimentul având loc în colaborare cu o asociaţie locală.
Asociaţia ‘Oraşul Mariei’ a beneficiat de o donaţie din partea oraşului german Wiehl, înfrăţit cu municipiul Bistriţa, având ca destinaţie organizarea unor activităţi recreative pentru refugiaţi ucraineni, iar banii au fost direcţionaţi către clubul de pictură de la Palatul Copiilor, pentru achiziţionarea de materiale de pictură şi grafică.
Directoarea Palatului Copiilor Bistriţa, Diana Morar Oancea, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că atelierul de pictură a apărut la iniţiativa refugiaţilor, care au găsit în artă o formă de terapie, pentru a face faţă realităţii cu care se confruntă ţara lor.
‘Acest atelier a apărut din iniţiativa doamnelor. Eu iniţial am vrut să lucrez cu copiii, dar cu ei am avut o foarte mare barieră cu limba, aveam nevoie de cineva să traducă. Dar acum, pentru că mămicile pictează, vin şi copiii şi lucrează mai atent şi mai mult chiar şi ei. Iar, în timpul în care nu lucrează, copiii se joacă cu piese lego. Ele au spus că această activitate este, pentru ele, un soi de terapie. Aşa a apărut şi expoziţia, pentru că ele sunt foarte conştiincioase, iau foarte în serios, este curs de pictură pentru ele, aşa îl numesc. Unele dintre ele au făcut aşa ceva în Kiev, iar una dintre mămici este chiar foarte talentată’, a precizat Diana Morar Oancea.
Timp de două luni, cele şase femei din Ucraina, originare din Kiev, Odessa şi localităţi din jurul acestora, au lucrat alături de copiii lor pentru a pregăti această expoziţie, denumită ‘Galben şi albastru’, cu trimitere la culorile steagului ucrainean.
Cel mai tânăr artist, Max, are doar un an şi participă la această expoziţie cu o lucrare reprezentând amprentele mâinilor lui.
Expoziţia însumează 38 de lucrări de pictură şi grafică şi va fi vernisată marţi seara, de la ora 19,00, la sediul Asociaţiei ‘Oraşul Mariei’, situat pe pietonalul din centrul istoric al municipiului Bistriţa. AGERPRES / (A – autor: Tina Dumitrescu, editor: Marius Frăţilă)