Deputaţii USR Diana Stoica şi Filip Havârneanu au anunţat, miercuri, că au depus o iniţiativă legislativă de modificare a Ordonanţei nr. 77/2009, prin care se doreşte ca spaţiile în care sunt jocuri de noroc să fie amplasate la o distanţă de minimum 300 de metri de unităţile de învăţământ, lăcaşuri de cult, aşezăminte de cultură, sănătate.
‘Am depus astăzi o iniţiativă legislativă pentru a reglementa acest domeniu al jocurilor de noroc. Ne-am gândit că este un domeniu despre care se vorbeşte mult, dar din păcate nimeni nu acţionează. De aceea am văzut în acest fenomen o mare problemă, fiind în jurul şcolilor foarte multe aşa-numitele păcănele. Toate aceste locuri în care se practică jocurile de noroc sunt un exemplu negativ pentru toţi elevii care ies de la şcoală. (…) Noi vrem să eliminăm aceste păcănele din jurul şcolilor’, a declarat Filip Havârneanu, la Parlament.
Diana Stoica a argumentat România se confruntă cu un fenomen foarte nociv al jocurilor de noroc.
‘Proiectul este un prim proiect dintr-un plan mai amplu de protejare a populaţiei pe care îl pregătim de această patimă a jocurilor de noroc şi sperăm să-şi găsească susţinerea în rândul tuturor colegilor, pentru că sperăm că vrem cu toţii să protejăm copiii acestei ţări de această patimă’, a declarat deputata USR.
Potrivit proiectului, ‘pentru obţinerea autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc, operatorii economici trebuie să facă dovada că: spaţiul propus nu este situat în incinta sau în proximitatea de 300 de metri a unui aşezământ de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, unor locuri de joacă pentru copii, unor aşezăminte de cultură, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi altele asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora; se interzice desfăşurarea de jocuri de noroc în spaţii care, datorită amplasării, ar conduce la obstrucţionarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte locaţii (intrări în imobile, pasaje pietonale, staţii ale mijloacelor de transport în comun, etc); în mod excepţional se admite organizarea de jocuri de noroc în cinematografe, săli de sport, case de cultură şi altele de acest fel, cu condiţia să fie asigurate cumulativ următoarele condiţii: acces separat pentru jucători, să nu fie deranjate în vreun fel celelalte activităţi şi să poată fi restricţionat total accesul minorilor’.