Tribunalul Cluj a respins cererea de chemare în judecată depusă de o asociaţie nonguvernamentală prin care a solicitat oprirea lucrărilor şi a funcţionării barajului de la Mihăileni, din comuna Buceş, a informat miercuri Prefectura Hunedoara.
Printre cei chemaţi în judecată de către asociaţie se află Administraţia Naţională Apele Române şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, iar stadiul procesual este ‘pe fond’.
‘Soluţia pe scurt a completului de judecată este: Admite excepţia inadmisibilităţii şi, pe cale de consecinţă, respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta ‘Asociaţia Declic’ în contradictoriu cu pârâţii’, a precizat sursa citată.
Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Hunedoara au semnat, pe 27 septembrie, un memorandum în care atrăgeau atenţia asupra riscurilor care decurg din oprirea lucrărilor la amenajarea hidrotehnică de la Mihăileni, în condiţiile în care operaţiunile de construcţie-montaj au fost suspendate în urma unor hotărâri ale Tribunalului Cluj şi Curţii de Apel Cluj.
Semnatarii documentului, care a fost trimis Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prim-ministrului Nicolae Ciucă şi ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, solicită sprijin în vederea reluării şi finalizării lucrărilor la această investiţie.
În memorandum se arată că membrii CJSU Hunedoara au analizat stadiul construcţiei hidrotehnice de la barajul Mihăileşti, concluzionându-se că în situaţia în care investiţia nu va fi finalizată într-un timp relativ scurt există ‘riscul major’ de inundaţii în aval, pe sectorul râului Crişul Alb, între Mihăileni şi comuna Vaţa de Jos.
De asemenea, există pericolul ca 16 imobile aflate în cuveta lacului de acumulare să fie inundate iar alte 20 de case, să fie izolate.
Totodată, autorităţile menţionează posibilitatea degradării lucrărilor deja executate şi faptul că va fi nevoie de fonduri mari pentru conservarea şi întreţinerea acestora.
Lucrările de construcţie de la Mihăileni au început în anul 1987 iar până acum a fost finalizat barajul lacului de acumulare, evacuatorul de ape mari şi sediul exploatării. Parţial au fost executate regularizarea în aval a Crişului Alb, devierea DN 74 Brad-Abrud şi strămutarea unor gospodării.
În prezent, lucrările de construcţie-montaj la amenajarea Mihăileni sunt suspendate ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti, alte patru dosare civile în care sunt contestate acte aferente obiectivului de investiţie aflându-se pe rolul Tribunalului Cluj şi al Curţii de Apel Cluj, a precizat, pe 27 septembrie, Prefectura Hunedoara.