Guvernul României a aprobat semnarea unui acord cu Guvernul Ucrainei pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră, informează Executivul.
Potrivit sursei citate, un memorandum în acest sens a fost propus de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Proiectul de acord a cărui semnare a fost aprobată conţine prevederi detaliate ce vor facilita realizarea viitoarelor proceduri de evaluare a impactului transfrontalier, menţionează Guvernul.
‘Convenţia este un instrument juridic internaţional deosebit de important care asigură participarea statelor potenţial afectate la procedurile de evaluare a impactului asupra mediului a proiectelor realizate în alte state. Prevederile acestei convenţii au fost invocate de autorităţile române în ceea ce priveşte realizarea, de către partea ucraineană, a proiectului canalului de navigaţie de mare adâncime pe braţele Bâstroe şi Chilia ale Dunării (proiectul Bâstroe). La recomandarea Reuniunii Părţilor, România şi Ucraina au demarat în mod formal în anul 2016 un proces de negocieri în vederea încheierii unui acord care să detalieze prevederile Convenţiei de la Espoo în relaţiile bilaterale. (…) Textul final a fost convenit în luna septembrie a acestui an şi reprezintă rezultatul unor eforturi susţinute a experţilor din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi din Ministerul Afacerilor Externe’, se arată în comunicatul transmis de Executiv.
Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenţia Espoo) a fost elaborată sub egida Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNECE) şi adoptată în localitatea Espoo, Finlanda, la 25 februarie 1991, intrând în vigoare la 10 septembrie 1997. România a ratificat Convenţia la 29 martie 2001 (Legea 22/2001).