Cel mai mare incubator de afaceri din Regiunea Centru, realizat în urma unei investiţii în valoare de 6,5 milioane de euro, un proiect de investiţii al Multinvest Business Hub, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, a fost inaugurat, joi, la Târgu Mureş.
Potrivit coproprietarului grupului de companii Multinvest, Margit Gogolák Hrubecz, aceasta este singura clădire sustenabilă certificată BREEAM (Building Research Establishment Environmental Methodology) cu calificativul Very Good din regiunea Centru, este structurată pe 6 etaje şi 5.000 mp.
Noul Incubcenter va găzdui cel puţin 25 de startupuri, oferă birouri dotate cu tehnologie modernă, dar şi numeroase spaţii comunitare, săli de conferinţe, restaurant şi parcare subterană.
‘Se doreşte să fie la un loc tot ce înseamnă domeniul construcţiilor, de la centru de proiectare, începând de la teren, studiu geotehnic, topo, până la parcurgerea tuturor etapelor de execuţie, de mentenanţă (…) Noi aşteptăm firme noi, care au mai puţin de 3 ani, care au idei în construcţii şi le lansăm chiar astăzi o invitaţie să depună un plan de afaceri. Din punctul meu de vedere, eu sunt inginer constructor. Aştept pe oricine care vine cu o idee inovativă sau tinerească sau orice au fi din domeniul de construcţiilor să facem împreună în plan de afaceri (…) Clădirea, ca infrastructură este de ultimă generaţie, mobilată complet, astfel încât o firmă care a depus un plan de afaceri, va fi sprijinită nu numai cu un spaţiu mobilat inclusiv cu laptop, cofinanţat tot din fonduri nerambursabile, dar va fi susţinută şi în business management. Vom oferi start-up-urilor toate acele divizii ale administraţiei, management, marketing, PR, financiar şi consiliere juridică de care au nevoie, astfel încât acestea să se concentreze doar pe dezvoltarea firmelor proprii’, a declarat Margit Gogolák Hrubecz.
Start-up-urile care vor accesa acest Incubcenter vor primi un birou, inclusiv şi calculator, totul cu ajutorul fondurilor nerambursabile şi vor beneficia de o reducere de 50% din chiria spaţiului.
Ideea acestui Incubcenter i-a aparţinut lui Zsolt Gogolák Hrubecz, coproprietar al grupului de companii Multinvest, care a dorit să ofere start-up-urilor şi tinerilor profesionişti din domeniul construcţiilor, condiţii şi servicii pentru a se putea lansa pe piaţă, cu accent pe utilizarea celor mai noi tehnologii din domeniu, pe digitalizarea, computerizarea şi robotizarea sectorului construcţiilor.
‘Noi, din 2014, spunem că industria construcţiilor este în criză pentru că nu avem forţă de muncă în România, destulă şi calificată. Ne-am gândit că cel mai important e să avem grijă de tinerii noştri din ţară, să avem grijă să nu plece şi să fie învăţaţi, iar noi să sprijinim acest demers pentru că avem o experienţă de 25 de ani şi vrem să predăm această ştachetă tinerei generaţii. Avem un minim de 25 de firme pe care o să le incubăm. Eu cred că deja suntem la jumătate, sunt multe firme interesate. Clădirea are 5000 de metri pătraţi, încăpem destui, pentru că o firmă când începe are un angajat sau doi, eu zic că putem să ajungem până la 50 de firme. Pentru că e dificil la început, în primii 3 ani de existenţă este foarte important să aibă o asistenţă, un mentorat profesionist din partea acelor oameni care au experienţă în industria construcţiilor. Grupul Multinvest are acest know-how şi poate să îndrume firmele din domeniul construcţiilor, care sunt la început de drum. Să nu uităm că în spatele firmelor sunt oameni şi oamenii trebuie susţinuţi în demersul lor de a păşi pe drumul antreprenorilor de succes, ca împreună să construim o comunitate puternică’, a declarat Zsolt Gogolák Hrubecz.
Proiectul cofinanţat din fonduri europene nerambursabile are ca scop crearea unui mediu profesional şi de afaceri pentru comunitate, unde antreprenorii din industria construcţiilor şi serviciilor conexe pot să se dezvolte, mentoraţi de către profesionişti cu experienţă de peste 25 ani în domeniul construcţiilor.
Reprezentantul ADR Centru, Nicolae Mărginean, a arătat că Incubcenter Târgu Mureş este cel mai mare de acest gen din regiune dintre cele 13 iniţiative similare existente.
‘La nivelul Regiunii Centru au fost depuse mai multe proiecte, din care au fost contractate doar 13 iniţiative. Din acestea 13, care au o valoare totală de 30 de milioane de euro, doar 6 sunt realizate de mediul privat, iar proiectul de la Târgu Mureş are o valoare de 6,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă că este cel mai mare proiect de acest gen, atât pentru mediul privat, cât şi pentru mediul public’, a afirmat Nicolae Mărginean.
La ceremonia de inaugurare au mai participat liderii administraţiei publice locale şi judeţene, cu această ocazie fiind înmânat documentul de certificare BREEAM (very good) pentru clădiri sustenabile (Building Research Establishment Environmental Methodology), unic în Regiunea Centru.
Până în prezent, ca prim pas în activităţii de dezvoltare de parteneriate este că s-a semnat un acord de colaborare între Incubcenter şi Asociaţia Măgurele Science Parc, administratorul celui mai mare Parc Ştiinţific şi Tehnologic de ultimă generaţie din România, care facilitează dialogul dintre cercetători şi mediul academic, antreprenoriat şi sectorul de afaceri şi autorităţile publice.
Acordul are ca obiect dezvoltarea unor relaţii de colaborare şi parteneriat, de acţiuni comune între părţi, pentru dezvoltarea unei comunităţi inovative cu acces la spaţii flexibile şi organizarea unor evenimente de interes.
Proprietarii Grupului Multinvest au anunţat, joi, că Incubatorul din Târgu Mureş este prima clădire dintr-o investiţie strategică, lângă care se va construi un hotel şi o clinică privată.