Comisia a anunțat joi câștigătorii Premiilor REGIOSTARS din 2022 pentru cele mai bune proiecte din UE sprijinite de politica de coeziune. Pentru a sărbători cea de-a 15-a aniversare a premiilor, au fost nominalizate 15 proiecte ale finaliștilor și câștigătorilor edițiilor anterioare. Un grup de tineri jurnaliști au realizat documentare scurte referitoare la modul în care au evoluat proiectele de la nominalizările lor pentru premiile REGIOSTARS.
În urma unui vot public, comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a prezentat premiile câștigătorilor în cadrul unei ceremonii organizate la Evora, în Portugalia:
- Pe primul loc s-a clasat proiectul de „reabilitare și restaurare” al Cittadella Gozo, în Malta. Proiectul a restaurat și a reabilitat structurile situate în interiorul zidurilor orașului vechi și fortificat. În prezent, datorită noului centru pentru vizitatori și îmbunătățirii accesibilității, acest obiectiv turistic impresionant va atrage mai mulți turiști ca niciodată, exploatând la maximum potențialul acestuia.
- Locul al doilea a fost atribuit unui proiect-pilot privind școlile electronice. Acest proiect a furnizat echipamente TIC și instrumente de educație digitală unui număr de 151 de școli primare și secundare din Croația. El a ajutat 10 % din școlile din țară să își sporească nivelul de competență în ceea ce privește utilizarea TIC pentru predare și învățare. Prin sprijin și formare continuă pentru profesori și directorii de școală, abordarea cuprinzătoare a proiectului a asigurat sustenabilitatea pe termen lung.
- Al treilea loc a fost atribuit „Programului PICSA pentru construcții durabile în Andaluzia”. Acest proiect a contribuit la revigorarea sectorului construcțiilor din Andaluzia, Spania, prin introducerea unor măsuri de economisire a energiei și utilizarea mai multor surse regenerabile de energie în clădirile existente. Proiectul a sporit competitivitatea întreprinderilor locale de construcții și a redus sărăcia energetică a familiilor cu venituri mici.
Context
Premiile REGIOSTARS sunt organizate anual de Comisie începând din 2008. Ele au devenit marca de excelență a Europei pentru proiectele finanțate de UE în cadrul politicii de coeziune și demonstrează abordări inovatoare și incluzive ale dezvoltării regionale. Acestea au inspirat regiunile să pună în aplicare o politică de coeziune a UE cu un impact din ce în ce mai mare.
În fiecare an, sute de proiecte concurează în cinci categorii și pentru o categorie specifică stabilită pentru fiecare competiție. Pentru categoria „Alegerea publicului”, cetățenii pot vota proiectul preferat în rândul finaliștilor.
Începând din 2023, categoriile vor fi legate de obiectivele de politică ale perioadei de programare 2021-2027. În plus, procesul de selecție se va desfășura în două etape, toți finaliștii vor face o prezentare finală în fața unui juriu în timpul Săptămânii europene a regiunilor. Ceremoniile de decernare a premiilor se desfășoară în statele membre în conformitate cu un sistem de rotație. Gazda pentru 2023 va fi orașul Ostrava din Cehia.
Articolul Comisia anunță câștigătorii premiilor REGIOSTARS din 2022 apare prima dată în Ecopolitic.