Filarmonica de Stat Oradea invită publicul la un concert vocal-simfonic intitulat ‘Verdi Unlimited’, în care vor fi prezentate pagini celebre din creaţia marelui compozitor italian, interpretate de soprana Valentina Boi, mezzosoprana Liza Kadelnic, tenorul Daniel Magdal şi baritonul Florin Estefan (manager general al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca).
Potrivit comunicatului de presă al Filarmonicii, concertul se va desfăşura sub bagheta lui David Crescenzi şi va putea fi urmărit joi, 24 noiembrie, ora 19, la Sala de concerte Enescu-Bartok.
‘Giuseppe Verdi este considerat adesea, drept cel mai mare compozitor de operă italian. Acesta s-a născut în anul 1813 într-o localitate mică din Italia, Le Roncole, şi s-a stins din viaţă 88 de ani mai târziu, lăsând o moştenire de 26 de opere publicului meloman, toate acestea fiind cântate frecvent pe toate scenele din lume. Lucrările sale sunt împărţite în 3 perioade de creaţie, atât stilul compoziţional, cât şi tematicile operelor diferenţiindu-se de la o perioadă la alta,’ se arată în comunicat.
În concertul săptămânal al filarmonicii vor putea fi ascultate fragmente din lucrări compuse în toate cele trei perioade ale vieţii sale, anume Macbeth şi Ernani; Luisa Miller şi Il Trovatore (Trubadurul) (se desprinde de formele standard), respectiv La Forza del destino şi Don Carlo (apropiat de stilul Grand opera din Franţa, cu influenţe wagneriene).
Comunicatul Filarmonicii prezintă, succint, şi soliştii invitaţi în acest concert vocal-simfonic şi dirijorul acestui eveniment muzical.
Soprana Valentina Boi, născută în anul 1984 în localitatea Livorno din Italia, a studiat viola şi pianul în copilările, definitivându-şi apoi studiile muzicale la Conservatorio Boccherini din Lucca. Cariera sa a debutat cu rolul Giulietta din Les contes d’Hoffmann (J. Offenbach) la Teatro Goldoni din Livorno. La scurt timp după aceea, Valentina a fost invitată să cânte pe mai multe scene din Italia, în anul 2018 debutând la Scala din Milano în opera Francesca da Rimini de Riccardo Zandonai. O altă apariţie importantă a avut loc în anul 2015, când soprana a interpretat Giorgetta din opera Il Tabarro (G. Puccini) la festivalul internaţional Puccini din Torre del Lago.
Mezzosoprana Liza Kadelnik a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca în anul 2005. Aceasta este invitată frecvent pentru a susţine concerte şi a interpreta diferite roluri pe scene din ţară şi din străinătate. Unul dintre rolurile care o caracterizează este Carmen în opera omonimă, apariţia sa fiind una de referinţă în producţia lui Ellen Kent. Repertoriul mezzosopranei mai cuprinde roluri precum Amneris (Aida), Santuzza (Cavalleria Rusticana), Principesa Eboli (Don Carlo) sau Azucena (Il Trovatore).
Tenorul Daniel Magdal s-a născut la Iaşi, unde a absolvit cursurile Liceului de Artă Octav Băncilă, urmate fiind de studiile superioare la Academia de Artă George Enescu. Ulterior a debutat la Opera Naţională Iaşi cu roluri precum: Contele Almaviva (Il Barbiere di Sevilla) şi Ernesto (Don Pasquale). Şi-a continuat cariera în Germania, evoluând cu un repertoriu lirico-spinto şi apoi spinto-dramatic şi având reprezentaţii în ţări din America, Asia şi Europa. Din anul 2004 a început să colaboreze cu Opera Naţională Bucureşti, devenind în anul 2018 angajat ca solist al operei din capitală. Repertoriul său vast cuprinde roluri precum Radames (Aida), Samson (Samson et Dalila), Pollione (Norma), Canio (I Pagliacci), Lohengrin (Lohengrin).
Baritonul Florin Estefan a început studiul cântului vocal la Facultatea de Muzică din Oradea. S-a perfecţionat ulterior la Cardiff şi Florenţa, lucrând cu nume mari ale artei scenice, precum Dennis O’Neill, Mariana Nicolesco, Ileana Cotrubaş şi Viorica Cortez. Începând cu perioada studenţiei, Estefan a participat la numeroase concursuri, unde a fost distins cu diferite premii, precum Premiul I la Concursul Naţional ‘Sabin Drăgoi’ Timişoara sau premiul I în anul 2003 la Concursul Internaţional ‘Hariclea Darclee’ Brăila. Repertoriul baritonului cuprinde roluri precum Enrico (Lucia di Lammermoor), Marcello (Boema), Giorgio Germont (Traviata). În prezent, Florin Estefan este solist şi manager general al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi cadru didactic la Academia de Muzică Gheorghe Dima.
Dirijorul David Crescenzi şi-a definitivat studiile la Conservatorul din Pesaro la clasele de orchestraţie, pian, muzică corală şi dirijat coral. În primii ani ai carierei sale s-a consacrat ca pianist acompaniator şi maestru suplinitor, mai târziu activând în calitate de dirjor de orchestră şi maestru de cor. Acesta a adevenit dirijor invitat la Teatrul Operei din Cairo, Egipt, începând cu anul 1998. Din anul 2002 David Crescenzi a devenit o prezenţă permanentă în lumea muzicală din România. În paralel, la Opera din Cairo a devenit director artistic şi dirijor permanent în anul 2014, iar din 2017 se află în postura de director artistic al Operei Naţionale Române din Cluj. Una dintre realizările sale cele mai importante este conducerea operei Aida de Giuseppe Verdi la Cairo. În prezent, David Crescenzi colaborează frecvent cu operele şi filarmonicile din România, dar şi cu instituţiile de cultură din Italia, Croaţia, Egipt sau Qatar.