Acasă93Gorj: Sancţiuni în valoare de 115.000 lei aplicate de inspectorii de muncă...

Gorj: Sancţiuni în valoare de 115.000 lei aplicate de inspectorii de muncă angajatorilor din judeţ

Inspectorii de muncă au efectuat, în cursul săptămânii trecute, controale la angajatorii din judeţ, aplicând sancţiuni în valoare de 115.000 de lei pentru neregulile depistate, informează, marţi, un comunicat de presă al ITM Gorj.

Potrivit sursei citate, în 14-18 noiembrie, inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj au efectuat un număr de 56 controale care au vizat atât domeniul relaţiilor de muncă, cât şi domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost aplicate 24 sancţiuni contravenţionale în valoare de 115.000 lei şi dispuse 116 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.

‘ITM Gorj a derulat, pe parcursul anului 2022, acţiuni de control în cadrul Campaniei Naţionale de verificare a modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor care pot fi expuşi riscurilor de explozie şi incendiu în silozurile de cereale, în fabricile de băuturi alcoolice, în rafinării, în industria minieră şi în spitale. Au fost verificaţi 15 angajatori, fiind aplicate 7 amenzi contravenţionale în valoare de 25.000 lei şi dispuse 9 măsuri de intrare în legalitate. Obiectivele acţiunii au constat în: diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii din domeniile de activitate vizate de acţiune; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă; eliminarea neconformităţilor constatate’, se arată în comunicatul de presă.

Aceeaşi sursă arată că acţiunile de control s-au desfăşurat în toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat sau mixt) care efectuează activităţi de recepţionare, condiţionare, păstrare şi valorificare a produselor agricole (CAEN 521), fabricarea nutreţurilor combinate (CAEN 109), fabricarea produselor de morărit şi panificaţie (CAEN 106,107), fabricarea băuturilor alcoolice (CAEN 11), precum şi în toate unităţile de minerit (CAEN 05,07,08), rafinarea ţiţeiului (CAEN 192), şi în spitale (CAEN 861).

‘Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj reaminteşte angajatorilor faptul că, potrivit prevederilor Legii numărul 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, republicată şi actualizată, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei neîndeplinirea sau îndeplinirea parţială de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de către inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta’, a declarat inspectorul şef al ITM Gorj, George Octavian Romanescu, citat în comunicatul de presă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks