Peste 35.000 de refugiaţi, în special mame şi copii, au primit în ultimele nouă luni sprijin atât în punctele de frontieră Sculeni, Siret, Albiţa, Tabăra pentru Refugiaţi Huşi, cât şi în Centrul Star of Hope pentru Refugiaţi.
Potrivit unui raport prezentat miercuri de reprezentanţii Star of Hope, de la izbucnirea războiului din Ucraina şi până acum 35.000 de refugiaţi, majoritatea mame şi copii ucraineni, au beneficiat de adăpost, mâncare, asistenţă medicală, consiliere, activităţi de petrecere creativă a timpului liber, dar şi şedinţe de terapie gratuită.
‘Dincolo de fiecare cifră este un om. Influenţând un om poate că am reuşit să schimbând un destin. Fiecare cifră reprezintă un destin, un om care de poate în multe dintre situaţii a venit cu viaţa într-o sacoşă. Poate aceste cifre reprezintă mame care au venit cu 2-3 copii. Practic au venit în centrele noastre precum nişte cloşti care îşi ţin copiii pe lângă ele, fără a şti ce le aşteaptă în ziua de mâine. Fiecare dintre aceste cifre reprezintă un suflet de om care se întreabă ce va face, ce se va întâmpla cu ea şi copiii. De fiecare dată a trebuit să aducem asigurări, să le liniştim, să le spunem că niciodată, indiferent de context, nu vor fi date afară din centrele Star of Hope’, a declarat Gabriela Ducan, manager proiect în cadrul fundaţiei Star of Hope.
Aceasta a precizat că organizaţia nonguvernamentală pe care o reprezintă nu a reuşit să stea nepăsătoare atunci când persoane din Ucraina au venit în ţara noastră din cauza războiului.
‘Fiecare dintre noi este o istorie. Istoria noastră se întâlneşte cu istoria celorlalţi pe drumurile pe care le avem în viaţă. Din această întâlnire a istoriilor noastre fiecare dintre noi s-a transformat. După toate aceste luni pe care le-am petrecut pentru a oferi sprijin, ajutor, intervenţii, persoanelor venite din Ucraina şi noi ne-am transformat. Ne-am transformat noi ca oameni, noi ca echipă. Fiecare dintre noi am început să vedem lucrurile puţin diferit’, a afirmat Gabriela Ducan.
Ea a spus că pentru unele mame ucrainene care au decis să se stabilească temporar în România acest lucru a însemnat şi regăsirea unui anumit sentiment de stabilitate şi siguranţă financiară. Astfel, în fiecare din cele cinci puncte de lucru de la graniţa de nord-est a României există cel puţin un angajat refugiat încadrat cu carte de muncă.
‘Războiul a arătat încă o dată puterea ONG-urilor din Iaşi, care s-au unit şi au oferit sprijinit nemijlocit. În primul rând am arătat implicarea noastră, a ieşenilor. Am fost cu toţii implicaţi, o mare grupare de oameni, care am intervenit la momentul potrivit, am arătat solidaritate, însă trebuie să continuăm eforturile şi să ne îndreptăm în continuare atenţia şi asupra copiilor cu dizabilităţi’, a subliniat Aurora Vatamaniuc, preşedintele fundaţiei Star of Hope.
Prezentă la eveniment, ambasadoarea Suediei, Therese Hyden, a apreciat proiectele fundaţiei şi a promis că va oferi sprijin şi pe mai departe, convinsă fiind că Iaşiul este un oraş al solidarităţii.
‘Iaşiul este primul oraş pe care l-am vizitat după ce am primit mandatul de ambasador în România. Aici am învăţat despre relaţia strânsă de colaborare care există între România şi Suedia, prin intermediul fundaţiei Star of Hope. De fiecare dată mă întorc cu drag la Iaşi. Este o mare oportunitate şi bucurie să revin la Iaşi’, a declarat Therese Hyden.
Ea a adăugat că de această dată a venit la Iaşi şi pentru a lua parte la Gala Star of Hope, un eveniment al solidarităţii organizat de această asociaţie pentru a oferi 100 de burse copiilor cu dizabilităţi români şi ucraineni din centrele de la Iaşi, Dorohoi, Bârlad, Botoşani şi Suceava.
‘Gala este organizată pentru a arăta sprijinul pentru copiii cu dizabilităţi din România, în special din Iaşi, dar şi pentru suportul pe care Iaşiul şi românii îl oferă refugiaţilor din Ucraina’, a precizat ambasadoarea Suediei.
La Gala care se desfăşoară miercuri seară are loc un concert extraordinar susţinut pe scena Operei Naţionale Române de către soprana Laura Bretan (SUA), bass-baritonul Daniel Prunaru Reagan (de la Opera Phoenix Arizona SUA), tenorii Andrei Fermeşanu şi Florin Guzgă (ONRI), Andrei Apreotesei (Ateneul Naţional), Corul de copii al municipiului, alături de orchestrele reunite ale Operei şi Filarmonicii.