AcasăStiri generaleConstanţa: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie lansează volumul 'Istorii pontice în...

Constanţa: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie lansează volumul ‘Istorii pontice în benzi desenate – Tomis’

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (MINA) Constanţa lansează volumul de bandă desenată ‘Istorii pontice în benzi desenate – Tomis’, lucrare ce reprezintă o premieră pentru Dobrogea, dar şi pentru România din punctul de vedere al tematicii abordate, au anunţat, miercuri, reprezentanţii instituţiei de cultură.

Volumul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, la Bucureşti.

‘Joi, 8 decembrie, cu începere de la ora 16,00, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, Bucureşti, la standul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) va avea loc lansarea volumului de bandă desenată ‘Istorii pontice în benzi desenate – Tomis’. O premieră pentru Dobrogea, dar şi pentru România – din punctul de vedere al tematicii abordate şi al informaţiei de specialitate, lucrarea de faţă se adresează în primul rând tinerilor, dar şi tuturor iubitorilor de istorie şi de bandă desenată, indiferent de vârstă’, se arată într-un comunicat de presă transmis de MINA Constanţa.

Conform sursei citate, lansarea reprezintă episodul final al unui amplu proiect cultural cu finanţare nerambursabilă, derulat de către Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, împreună cu partenerii săi, în perioada iulie – noiembrie 2022. Proiectul a constat într-o serie de ample activităţi, de la expoziţii indoor şi outdoor, la întâlniri cu autori celebri de benzi desenate, ateliere de bandă desenată pentru copii şi adolescenţi, lansări de noi publicaţii, toate cu subiecte şi tematică istorică etc.

În cadrul albumului sunt prezentate, în linie cronologică, zece episoade din istoria oraşului Tomis, astăzi Constanţa, începând cu legenda întemeierii oraşului (mitul Argonauţilor şi al Lânii de Aur) şi până în zilele noastre.

‘Călăuza acestei călătorii imaginare este chiar poetul latin Publius Ovidius Naso, spirit protector al urbei. Cu ajutorul acestuia cititorii vor afla detalii inedite despre vremurile tulburi sau de prosperitate prin care au trecut oraşul şi locuitorii săi, de-a lungul a două milenii şi jumătate. Sunt astfel prezentate momentele: întemeierea emporionului Tomis, războiul pentru câştigarea independenţei, alungarea barbarilor ce râvneau bogăţiile cetăţii, venirea romanilor, luptele de gladiatori din amfiteatrul urbei, învingerea goţilor precum şi alte momente reale din punct de vedere istoric. Nu în ultimul rând, este prezentat modul în care a fost descoperit celebrul Tezaur de Sculpturi de la Tomis, în urmă cu 60 de ani. Piesele acestui Tezaur, printre care se numără statuile sau grupurile statuare Glykon, Fortuna cu Pontos, Isis sau Dubla Reprezentare a zeiţei Nemesis, pot fi şi astăzi admirate în Sala Tezaur a Muzeului din Constanţa’, se arată în comunicat.

În ultima poveste a volumului sunt prezentate cele mai importante momente ale oraşului din epocile Modernă şi Contemporană (instaurarea administraţiei româneşti în anul 1878, inaugurarea statuii lui Ovidius, inaugurarea Cazinoului Comunal etc). La finalul volumului, tinerii cititori se pot distra cu câteva jocuri inedite, care au, de asemenea, subiecte istorice. AGERPRES / (AS – autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks