Romanul ‘Une somme humaine’, publicat la Editura Payot et Rivages, este câştigătorul Premiului Goncourt – Alegerea României şi Republicii Moldova 2022, au anunţat, vineri, organizatorii, la Târgul de Carte Gaudeamus.
Evenimentul a celebrat cea de-a zecea ediţie a Premiului Goncourt – Alegerea României, în acest an proiectul fiind extins în Republica Moldova.
Premiul din acest an a fost decernat în prezenţa ambasadorului Franţei în România, Laurence Auer, a scriitoarei Camille Laurens, membru al Academiei Goncourt, şi a scriitorului şi traducătorului Cristian Fulaş, membru al juriului acestei ediţii, autor al celei mai recente traduceri a ciclului românesc al lui Marcel Proust ‘În căutarea timpului pierdut’, apărut la Editura Cartier.
Ambasadorul Franţei a evidenţiat importanţa continuării organizării concursului Premiul Goncourt – Alegerea României.
‘Aş dori să vă spun cât de important este ca literatura şi ideile să circule. (…) Ideile trebuie să circule, culturile trebuie să se apropie, pentru că, iată, suntem într-o regiune limitrofă cu Ucraina şi mi-am dat seama că, de fapt, ne cunoaştem foarte puţin. De aceea, trebuie să ne cunoaştem unii pe alţii mai bine şi asta se poate face prin cultură’, a evidenţiat Auer.
La rândul său, Camille Laurens şi-a exprimat satisfacţia pentru organizarea competiţiei, care face posibilă ‘circulaţia’ literaturii.
‘Prin limbă facem să circule literatura, limba fiind astfel un vector de unificare a regiunilor. Sunt, de asemenea, foarte impresionată că alegerea României se face din lista mai lungă de 15 romane, pentru că sunt alte ţări în care alegerea se face de pe liste mai scurte de opt sau patru romane, dar felicitări studenţilor’, a transmis scriitoarea.
‘Vocea eroinei ajunge la noi de dincolo de mormânt. Atât anonimă, cât şi întruchipată, este vocea unei singure femei şi a tuturor femeilor. Ea ne povesteşte în caiete furate din timp şi din moarte despre o copilărie furată, o adolescenţă sfâşiată, o viaţă şi un destin zdrobit. Crescută într-un sat de provincie, neglijată de părinţi, în special de mama ei care prefera trandafirii, cu greu mai găseşte un confort de la bunica. Ea evadează la Paris în speranţa de a duce o viaţă liberă de fantomele trecutului. Acolo a studiat literatura la Sorbona, a găsit dragoste cu un bărbat care fugise de războiul din Mali, a experimentat lumea muncii, înainte de a trece în cele din urmă testul abandonului şi scufundării în sărăcie’, se arată în prezentarea romanului premiat.
Makenzy Orcel s-a născut în Haiti, la Port-au-Prince, în 1983. A publicat ‘Les Immortelles’, primul său roman, şi ‘L’Ombre animale’, care a primit Premiul Louis Guilloux şi Prix Litterature-Monde, în 2016 şi ‘Maître-Minuit’ (2018).
‘Une somme humaine’ este a doua carte a trilogiei iniţiate de ‘L’Ombre animale’, precum şi al doilea roman al scriitorului publicat la Editura Payot et Rivages.
Potrivit criticii literare Orcel este ‘un arheolog şi un scriitor senzorial care posedă o putere evocatoare unică’.
Premiul Goncourt – Alegerea României 2022 este decernat pentru al zecelea an consecutiv, în cadrul unui proiect organizat de Institutul Francez din România, Ambasada Franţei şi Lectoratul de Franceză al Universităţii Bucureşti, cu sprijinul Agenţiei Universitare a Francofoniei în Europa Centrală şi Orientală.
Juriul a fost format din peste 70 de studenţi din şapte universităţi româneşti (Braşov, Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu şi Timişoara) care au citit în această perioadă cele 15 romane selectate de membrii Academiei Goncourt din Franţa, cărora li s-au alăturat, în premieră, aproximativ 20 de studenţi moldoveni.
Premiul Goncourt – Alegerea României este organizat din 2013, România fiind a cincea ţară din constelaţia Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2012), Liban (2012) şi Italia (2013). În prezent, 27 de ţări şi regiuni din lume aleg şi decernează un asemenea premiu.