AcasăStiri generaleTimiş/ Compozitorul Mihai Popean: Avem o nouă generaţie de tineri compozitori ai...

Timiş/ Compozitorul Mihai Popean: Avem o nouă generaţie de tineri compozitori ai UVT; cântaţi-le muzica

Compozitorul Mihai Popean, iniţiator al Atelierului de compoziţie al Facultăţii de Muzică şi Teatru (FMT) din cadrul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), a declarat, după recitalul de marţi seara, susţinut de studenţii săi, că o nouă generaţie de compozitori s-a născut în Timişoara şi a lansat apelul către muzicienii profesionişti să cânte muzica nouă a acestor tineri.

‘Eu am rămas încântat de ceea ce am auzit în această seară. Avem o nouă generaţie de compozitori în Timişoara şi aş vrea ca acest mesaj să meargă mai departe din această sală, către muzicienii profesionişti din Timişoara: cântaţi muzică scrisă de studenţi, o muzică nouă!’, a transmis prof. dr. Mihai Popean.

Recitalul a fost reluat după o întrerupere de doi ani ai pandemiei, perioadă care, potrivit compozitorului, este o carenţă în dezvoltarea oricărui tânăr compozitor aflat în formare.

‘Normal că întreruperea datorată pandemiei i-a afectat, pentru că ei sunt în perioada lor de dezvoltare. Şi în această perioadă, fiecare zi contează mult mai mult decât contează ulterior, când eşti un compozitor profesionist, consacrat şi ai un alt ritm de lucru şi de învăţare. Cu toate acestea, lucrările prezentate în această seară au fost revizuite de ei înainte de a le aduce pe scenă şi au fost reactualizate, conţin unele multe indicii ale experienţelor lor mai recente. Aceasta se poate vedea în ornamentaţia lucrărilor lor sau în felul în care au fost construite ulterior, pentru că sunt multe schimbări ale acestor lucrări faţă de variantele iniţiale. (…). În acest cadru, studenţii talentaţi vor învăţa să scrie lucrări şi pentru grupuri mai mari, vom avea ocazia să lucrăm cu muzicieni profesionişti, să le punem în scenă şi ulterior să ducem acest lucru până la producţii complete, la spectacole complete, de la muzică şi imagine, până la spectacole sincretice’, a detaliat, pentru AGERPRES, prof. Mihai Popean.

Dascălul universitar spune că acest Atelier de compoziţie instrumentală trebuie să se dezvolte, fiind o etapă pentru crearea unei secţii de sine stătătoare de compoziţie, în cadrul FMT a UVT. Până acum, iniţiatorul proiectului a reuşit să le ofere această îndrumare la Facultatea de Muzică şi Teatru prin Centrul de cercetare, astfel încât studenţii şi alumnii UVT se pot dezvolta, deja.

Mihai Popean subliniază că în secolul XXI, problema nu este atât cine le interpretează compoziţiile, ci unde le sunt prezentate, recomandând participarea la concursuri de compoziţie, unde lucrările lor să fie cât mai auzite şi făcute cunoscute.

‘Cine să le cânte, este. Primul lucru pe care ar trebui să-l luăm în considerare ca pas următor ar fi participarea la concursuri de compoziţie. La momentul în care începem să avem expunere mai largă – şi nu obligatoriu în România, ci oriunde se poate în lume -, normal că aceste compoziţii sunt auzite de un juriu, de interpreţi. Dacă una dintre lucrări devine impusă la un concurs, de exemplu, foarte multă lume aude lucrarea şi mai departe, aceşti studenţi pot fi promovaţi. Aceşti studenţi au un avantaj: eu doresc ca ei să fie vizibili. Avem unde să îi trimitem, dar cadrul acesta de atelier trebuie să continue. Sunt necesare concursuri, spectacole organizate de noi cu muzicieni profesionişti şi grupuri profesioniste, schimburi pe care le putem face prin facultate cu muzicieni profesionişti, pentru care să scrie lucrări la comandă. Dar avem nevoie şi de implicare mult mai mare din partea comunităţii’, a explicat Mihai Popean.

Atelierul a fost înfiinţat în anul 2018 de prodecanul de atunci al Facultăţii de Muzică, prof. dr. Mihai Popean, care a adus modelul din Statele Unite ale Americii, unde a predat şapte ani cursuri de compoziţie.

‘Pentru FM, un astfel de modul este acel ceva care validează o facultate de muzică, este unul dintre programele de care este nevoie, dacă ne gândim la performanţă. În afară de instrumente şi canto avem nevoie de compozitori, de dirijori şi de muzicologi, este un ecosistem muzical care trebuie integrat şi să creăm o tradiţie şi la Timişoara. Timişoara are nevoie de muzicologi, compozitori şi dirijori de orchestră, mai ales că aici există Opera Naţională Română Timişoara şi Filarmonica Banatul, care au nevoie de astfel de artişti lirici.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks