Bugetul Ministerului Afacerilor Externe a fost suplimentat cu 43,2 milioane lei (900.000 de euro) pentru asigurarea plăţii cotizaţiei anuale a României la bugetul instrumentului financiar al UE ‘Instrumentul European pentru Pace’ (EPF), informează Guvernul, prin intermediul unui comunicat.
În prezent, cotizaţia aferentă României pentru anul 2022 este de aproximativ 6,8 milioane euro. Bugetul EPF pentru perioada 2021-2027 este de 5 miliarde de euro din care, pentru anul 2022, au fost alocaţi 540 de milioane de euro (din care 130 de milioane de euro dedicate pilonului I – operaţii militare).
‘Ca urmare a invaziei militare a Ucrainei de către forţele armate ruse, solidaritatea Uniunii Europene faţă de acest stat s-a manifestat inclusiv prin măsuri concrete de sprijin. Acestea au inclus 5 pachete de asistenţă, în valoare de 2,5 mld. euro, care vor fi finanţate prin Pilonului II pe durata de funcţionare a EPF. Pentru gestionarea acestei situaţii, la nivelul EPF s-a decis posibilitatea de a creşte bugetul pentru anul 2022. În urma acestei decizii, bugetul total al EPF pentru 2022 a crescut la 583,52 mil. euro, din care măsurile de asistenţă reprezintă 458,68 mil. euro. În aceste condiţii, cotizaţia României creşte la 7,565 mil. euro, cu aproximativ 900 mii euro faţă de planificarea iniţială’, reiese din comunicatul Guvernului.
Suma va fi alocată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Termenul de plată al cotizaţiei este scadent la 16 ianuarie 2023.
‘Acest instrument financiar a fost creat pentru întărirea capacităţii forţelor armate din statele partenere atât din Vecinătatea Estică, cât şi din Balcanii de Vest de a face faţă provocărilor de securitate actuale, cu atât mai relevante în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei’, menţionează Guvernul.