Germania promovează schimbul cultural între oraşele înfrăţite Gera şi Timişoara cu suma totală de 550.000 de euro, fiind organizate o serie de evenimente în cadrul programului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii.
Potrivit unui comunicat al Ambasadei, Republica Federală Germania susţine o serie de evenimente culturale în cadrul proiectului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023, unul dintre punctele de atracţie fiind reprezentarea opusului monumental ‘Gurre-Lieder’ de Arnold Schoenberg în septembrie 2023.
”Pentru acest proiect de schimb muzical cu oraşul înfrăţit Timişoara, Filarmonica din Altenburg Gera va beneficia de 360.000 de euro din programul de finanţare ‘Peisajul orchestral excelent al Germaniei’ al Ministrului Federal de stat pentru Cultură şi Media. Această sumă va fi folosită pentru a organiza două concerte de mare amploare atât la Gera, cât şi la Timişoara, în septembrie 2023, fiecare cu aproximativ 350 de artişti. Vor participa, în calitate de parteneri, Filarmonica Banatul, Corul Operei din Timişoara, Corul Liceului de muzică Rutheneum şi Corul Liceului de Artă Ion Vidu”, arată sursa citată.
Oraşul Timişoara este înfrăţit de mai multe decenii cu oraşul Gera, înfrăţire care se manifestă şi printr-un strâns schimb cultural.
Un alt proiect al celor două oraşe înfrăţite – o producţie comună a Teatrului Gera din Altenburg şi a Teatrului German de Stat Timişoara – va fi astfel sprijinit cu aproape 190.000 de euro de către Însărcinatul Guvernului Federal pentru Cultură şi Media din Germania prin intermediul Fundaţiei Culturale Federale. Proiectul de teatru este realizat de către cele două teatre cu participarea Goethe-Institut Bucureşti şi a Centrului Cultural German din Timişoara, mai arată sursa citată.
Premiera este programată pentru primăvara anului 2024 – sub forma unui spectacol dublu, atât în România, cât şi în Germania, cu ansamblurile din cele două ţări. Un accent deosebit al proiectului de schimb artistic se regăseşte în programul complementar pentru elevi, în schimbul dintre artişti şi în consolidarea durabilă a înfrăţirii dintre cele două oraşe, mai informează Ambasada.
‘Timişoara, în calitate de Capitală Europeană a Culturii 2023, deschide o oportunitate minunată atât pentru oraş, cât şi pentru întreaga Românie, de a se prezenta ca un loc al diversităţii culturale, al toleranţei şi al valorilor europene. Germania va participa la programul Timişoara Capitală Culturală cu o serie de evenimente culturale. Mă bucur în mod deosebit că vom putea sprijini substanţial schimbul cultural intens dintre cele două oraşe înfrăţite de mulţi ani, Gera şi Timişoara, cu o sumă totală de 550.000 de euro. Reprezentarea cantatei monumentale ‘Gurre-Lieder’ de Arnold Schoenberg în septembrie 2023 va fi unul dintre momentele cheie ale programului oficial. Accentul nu se pune însă doar pe spectacolul în sine, ci şi drumul către acesta face parte din proiect. Artiştii şi muzicienii din cele două ţări vor colabora îndeaproape şi vor dezvolta idei în cadrul unor ateliere şi repetiţii comune”, a declarat ambasadorul Peer Gebauer.
Primarul Dominic Fritz a mulţumit partenerilor din Germania pentru sprijinul financiar semnificativ acordat programului cultural Timişoara 2023.
‘Este o dovadă importantă de încredere în programul nostru de Capitală Culturală, cu mult peste cele două proiecte finanţate. Istoria Timişoarei şi valorile pe care le reprezintă – respectul pentru diversitate, puterea de inovare, curajul – pot fi un indicator semnificativ în actuala dezbatere despre viitorul nostru european comun. Toate acestea se materializează în cele două coproducţii româno-germane emblematice. Suntem mândri de colaborarea noastră profundă şi îndelungată cu Gera şi aşteptăm cu nerăbdare numeroşi spectatori din întreaga Europă’, a spus Fritz, potrivit comunicatului.