Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) împreună cu Cercul Cultural Româno-Austriac Unirea au organizat, duminică, un protest în fața Guvernului Austriei, manifestându-și, astfel, revolta și nemulțumirea față de votul cancelarului Karl Nehammer împotriva intrării României în spațiul Schengen. Este, probabil, pentru prima oară când protestele diasporei nu mai sunt îndreptate către autoritățile din România, ci împotriva unui guvern străin. Organizatorii protestului susțin că, prin votul negativ pentru intrarea României în spațiul Schengen, Austria i-a jignit nu doar pe cei 20 de milioane de români din țară, dar și pe cei peste 150.000 de români care locuiesc legal în Austria și contribuie la prosperitatea acestei țări, scrie national.ro.
Cancelarul austriac uită că are peste 50.000 români care și-au luat cetățenie austriacă, oameni care au dreptul de vot atât la alegerile locale, cât și la generale, și alți 100.000 de români cu rezidența stabilită în Austria, care au drept de vot la alegerile locale, susține conducerea FADERE. ”Când vorbim despre românii din diaspora trebuie spus că ei, în general, se căsătoresc cu oameni din țările respective, se încuscresc, și familiile sunt mult mai mari, așa că socotelile cancelarului de a obține voturi pe tema imigranților s-ar putea să fie greșite”, a precizat Daniel Tecu, președintele FADERE.
În urma unui sondaj făcut de această federație în Austria și în alte țări europene, care a avut ca temă impresia cetățenilor din aceste state despre români, rezultatele au fost neașteptate. ”Cei care au aflat despre români doar din media și care nu s-au intersectat niciodată cu români au o impresie negativă, însă cei care au avut o legătură cu românii, relații de afaceri, au muncit împreună, au avut angajați români, au o impresie bună despre noi. Ceea ce înseamnă că românii din diaspora lasă loc de bună ziua pe unde se duc”, mai spune Daniel Tecu.
Reprezentanții diasporei arată că problema imigranților în Europa a fost pe primul loc în agendele politice ale țările europene prin anii 2007-2008. Apoi, odată cu apariția crizei financiare, a coborât pe locurile doi-trei, iar acum a revenit pe primul loc în agendă. Înainte, Spania și Italia erau cele mai afectate țări, pentru că imigranții preferau aceste destinații. Acum, și datorită brațelor deschise ale Germaniei, pe timpul lui Merkel, imigranții au început să prefere Germania și Austria.
”Mie mi se pare însă o greșeală fundamentală a lui Karl Nehammer, pentru că el asociază România cu problema imigrației. Problema este reală, dar nu are legătură cu România. El spune că spațiul Schengen are o problemă. Poate fi adevărat, dar nu în aceeași discuție legată de România. În al doilea rând, cancelarul austriac a manipulat niște cifre, care erau doar sondaje. În general, imigranții, când îi întrebi pe unde au intrat, spun adevărul doar în procent de 1-2%, că nu își vor dezvălui rutele. Omul spune prostii, aceasta este realitatea. Părerea mea este că el a vrut să facă un gest politic, care să-i aducă avantaje de imagine, iar România a fost găsită țap ispășitor”, a mai afirmat Daniel Tecu, președintele FADERE. Acesta ne mai spune că românii din Austria sunt foarte deranjați și foarte supărați din cauza acestui vot și că este pentru prima dată când un act de politică externă a reușit să-i revolte nu numai pe românii din țară, ci și pe românii din diaspora.
Articolul Protest al românilor din diaspora în fața Guvernului austriac apare prima dată în Ecopolitic.