Liderul Asociaţiei Identitatea Revoluţiei Române din Decembrie 1989 Târgu Mureş, Aurel Vuţă, şi-a manifestat, miercuri, nemulţumirea, în cadrul ceremoniei de comemorare a Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România, că la Târgu Mureş nu există un monument adecvat dedicat eroilor Revoluţiei, ca în alte oraşe-martir din ţară, ci doar o troiţă provizorie, amplasată în anii ’90.
‘Au trecut 33 de ani de la Revoluţie şi încă ne facem că nu ştim cine a tras. Noi respectăm sacrificiul făcut de cei care şi-au dat viaţa, de răniţi sau reţinuţi, dar să nu uităm rolul celor care au iniţiat, condus desăvârşit Revoluţia, datorită mai ales cărora astăzi suntem liberi. Idealurile Revoluţiei au fost călcate în picioare de toată clasa politică din România şi, din păcate pentru noi toţi, care am crezut într-o societate dreaptă, ne arată că ne-am înşelat (…) Vreau să vă întreb dacă vă place aşa-zisul monument al eroilor căzuţi? Această troiţă, care, dacă nu ştiaţi, a fost montată aici cu titlu provizorat, în anii ’90, şi în ziua de astăzi e cu acelaşi titlu. Astăzi, dacă mergeţi în oraşele-martir ale României, găsiţi monumente ale eroilor care arată cu adevărat că unui oraş îi pasă de cei care s-au sacrificat pentru libertatea noastră. Păgat că Târgu Mureş, al treilea oraş în Revoluţie, nu dă respectul cuvenit, celor care au schimbat un regim opresiv’, a afirmat Aurel Vuţă.
Cât despre evenimentele din Târgu Mureş din decembrie 1989, revoluţionarii au amintit că muncitorii de la IMATEX au fost primii care au pornit în marş spre centrul oraşului, scandând împotriva comunismului, iar pe parcurs rândurile protestatarilor au devenit tot mai consistente.
‘După circa o oră de la sosirea noastră în centru, o parte din manifestanţi a hotărât să plece în marş spre cel mai mare cartier al municipiului, respectiv Tudor Vladimirescu (…) Manifestanţii care au plecat în coloana spre Tudor s-au întors într-un număr foarte mare înspre centru, ei fiind în număr de circa 10.000 de persoane. În jurul orelor 20,00, după mai multe încercări de pătrundere în centrul acestei coloane, s-a deschis focul în jurul orelor 21-21,20, rezultând şase morţi şi zeci de răniţi şi reţinuţi. După încetarea focului, manifestanţii şi-au evacuat răniţii, pe unii transportându-i la spital. În aceeaşi seară s-au operat numeroase arestări, inclusiv din locuinţe, iar manifestanţii s-au retras pe căi ocolite spre locuinţă. Vestea despre represiunile din ziua precedentă a produs furie, indignare, astfel că în primele ore ale dimineţii următoare mulţimea de oameni din majoritatea întreprinderilor din Târgu Mureş a pornit în coloane spre centrul municipiului, în faţa comitetului judeţean de partid. Mulţimea s-a adunat, a scandat diferite lozinci împotriva sistemului, după care în urma fugii dictatorului s-au ocupat judeţeana de partid şi alte obiective de interes’, a relatat Aurel Vuţă.
În timpul evenimentelor din decembrie 1989 de la Târgu Mureş, şase persoane şi-au pierdut viaţa, fiind împuşcate – Adrian Hidoş, Bodoni Sándor, Hegyi Lajos, Ilie Muntean, Pajka Károly şi Tamás Ernő – alte zeci fiind rănite.
Preşedintele Asociaţiei ’21 Decembrie 1989 – Oraş Martir Târgu Mureş’, Hamar Alpár Benjámin, a susţinut că după mai bine de trei decenii de la Revoluţia din decembrie 1989, românii primesc ‘libertatea cu porţia’. ‘Am crezut că am câştigat, că suntem liberi, dar după 33 de ani constatăm că primim libertatea cu porţia’, a afirmat Hamar Alpár Benjámin.
În cadrul ceremoniei de la Târgu Mureş, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, Primăriei Târgu Mureş, Consiliului Judeţean Mureş, Garnizoanei Târgu Mureş, Asociaţiei ’21 Decembrie – Oraş Martir Târgu Mureş’ şi Asociaţiei Identitatea Revoluţiei Române din Decembrie 1989 Târgu Mureş au depus coroane de flori la Troiţa Eroilor Revoluţiei. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)