Operatorul regional de salubritate Tega SA din Sfântu Gheorghe a anunţat, joi, că va majora tarifele pentru colectarea deşeurilor menajere începând cu luna ianuarie a anului viitor, prin urmare locuitorii din mediul urban vor plăti lunar cu 5 lei mai mult, iar cei din mediul rural cu 2 lei peste cel actual.
Conducerea societăţii a menţionat, într-un comunicat de presă, că ultima majorare a avut loc în 2019, iar creşterea preţului combustibilului şi a cheltuielilor cu personalul fac imposibilă menţinerea aceloraşi tarife.
‘Ultima dată când am decis să creştem preţul pentru consumatorii privaţi a fost în 2019: acum trebuie să creştem taxa de colectare cu 2 lei de persoană în mediul rural, respectiv cu 5 lei de persoană în mediul urban. Trebuie să spun că anul acesta nu a fost uşor să menţinem tariful anterior, dar era clar pentru noi că nu îl vom putea menţine şi anul viitor. Toată lumea a experimentat faptul că viaţa a devenit mai scumpă, preţul combustibilului se schimbă în mod constant, costurile cu personalul cresc odată cu creşterea salariului minim, iar în acelaşi timp sacii pentru deşeurile selective au devenit mai scumpi şi lista poate continua. La stabilirea noului preţ am ţinut cont de faptul că ar trebui să adăugăm doar atât cât este absolut necesar: considerăm că nu ar trebui să fie o povară insuportabilă pentru o familie de 4 persoane’, a declarat directorul Tega, Mathe Laszlo.
Acesta a explicat, totodată, de ce creşterea tarifelor este mai mare în mediul urban decât în mediul rural.
‘Trebuie să clarificăm de ce colectarea deşeurilor costă mai mult în zonele urbane decât în zonele rurale: în zonele rurale, acestea sunt colectate o dată pe săptămână, în timp ce în zonele urbane sunt colectate zilnic în multe blocuri de locuinţe, iar în casele particulare sunt colectate în fiecare săptămână şi deşeurile biodegradabile, pe lângă deşeurile selective şi mixte colectate în zonele rurale. Aş dori să subliniez faptul că scopul nu a fost acela de a obţine profit, ci de a ne asigura că putem continua să furnizăm acest serviciu’, a mai spus Mathe Laszlo.
Prin urmare, începând cu data de 1 ianuarie, locuitorii din municipiul Sfântu Gheorghe şi oraşul Baraolt vor plăti câte 15 lei de persoană pe lună, faţă de 10 lei cât plăteau până acum, iar în comunele din mediul rural colectarea deşeurilor va costa 10 lei de persoană pe lună.
Conducerea societăţii a adăugat că va oferi în continuare reduceri pensionarilor cu venituri mici, precum şi persoanelor care achită în avans taxa de salubritate pe un an. AGERPRES / (AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)