AcasăStiri generaleBihor: Comunele Şuncuiuş şi Bratca, staţiuni turistice de interes local

Bihor: Comunele Şuncuiuş şi Bratca, staţiuni turistice de interes local

Comunele bihorene Şuncuiuş şi Bratca au fost declarate de Guvern staţiuni turistice de interes local, după ce o treia localitate din vecinătate, Vadu Crişului, a obţinut acelaşi statut în iulie a.c., cel trei localităţi fiind situate într-un areal geografic de mare interes turistic.

‘Zona Şuncuiuş este cea mai spectaculoasă zonă din Defileul Crişului Repede. Avem Peştera Unguru Mare, cu aproape 20.000 de vizitatori pe an, avem Peştera Vântului – una dintre cele mai lungi din Europa. Noi am demarat acest proiect la începutul anului, am trimis documentaţia la Ministerul Turismului, de unde a venit o comisie în luna septembrie, pentru verificări în teren şi constatări. Iar decizia a fost luată în şedinţa de Guvern de miercuri. Am obţinut 155 de puncte, peste minimum de 100, şi am îndeplinit 80% din condiţiile prevăzute. Faptul că am devenit staţiune turistică de interes local înseamnă că ni se vor deschide foarte multe oportunităţi de accesare de fonduri pe turism, acesta fiind viitorul de dezvoltare a comunei Şuncuiuş’, a declarat joi, pentru AGERPRES, primarul comunei Şuncuiuş, Doru Gabor.

Având infrastructura rutieră ‘bine pusă la punct’, la fel reţele de apă şi canalizare în toată comuna, primarul consideră că pensiunile turistice au condiţii bune pentru a se înfiinţa şi a-şi primi oaspeţii.

De altfel, zona Vadu Crişului – Şuncuiuş – Bratca se află şi în atenţia Consiliului Judeţean pentru a o transforma într-un pol semnificativ al turismului bihorean. ‘În acest sens, există în pregătire proiecte de 30 milioane euro care să pună Defileul Crişului Repede pe lista obiectivelor turistice de interes naţional’, a precizat primarul.

După Staţiunea 1 Mai şi Băile Felix din comuna Sânmartin, Stâna de Vale din comuna Budureasa, Băile Tinca din comuna Tinca, localitatea Vadu Crişului a fost atestată, în iulie 2022, ca şi staţiune turistică de interes local. Iar ultimele două asemenea staţiuni turistice de interes local sunt Şuncuiuş şi Bratca.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks