AcasăStiri generaleBihor: Extinderea terminalului de pasageri la Aeroportul Oradea - contract semnat de...

Bihor: Extinderea terminalului de pasageri la Aeroportul Oradea – contract semnat de aproape 213 milioane lei

Directorul general al Aeroportului Internaţional Oradea, Răzvan Horga, a semnat joi la Ministerul Transporturilor contractul de finanţare cu fonduri europene pentru proiectul de extindere a terminalului pentru pasageri, în valoare de aproape 213 milioane de lei.

Prin realizarea acestui proiect, suprafaţa construită a terminalului pentru pasageri se va mări de peste patru ori, de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Bihor, finanţarea va fi asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil şi eficient.

Din suma totală a proiectului, de 212.844.709,50 lei, valoarea eligibilă este de 166,511 milioane lei, din care 163,180 milioane este valoarea totală nerambursabilă prin contribuţia Comisiei Europene (prin Fondul European de Dezvoltare Regională) şi contribuţia publică eligibilă asigurată prin bugetul de stat, iar 3,33 milioane lei este contribuţia din bugetul CJ Bihor.

Valoarea totală neeligibilă a proiectului este de 46,333 milioane lei, din care 15,029 milioane lei, inclusiv TVA, reprezintă costul lucrărilor pentru extinderea parcării, asigurată de administraţia judeţeană.

Durata de realizare a investiţiei este de 8 luni, din care 2 luni pentru proiectare şi 6 luni pentru execuţia lucrărilor.

Terminalul T1 se va extinde ţinând cont de un trafic de 400 pasageri/flux. Sunt prevăzute patru fluxuri principale: plecări/sosiri Schengen şi plecări/ sosiri non-Schengen. Se vor asigura şi fluxuri secundare dedicate pentru plecări şi sosiri VIP. Vor putea fi procesaţi 800 de pasageri/oră, atât pe zboruri interne, cât şi pe zboruri internaţionale.

Noile construcţii se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone şi etaj/mezanin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spaţii comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate şi pentru reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii de control: poliţia de frontieră, SRI şi vamă.

Investiţia mai prevede extinderea suprafeţelor betonate din faţa terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului şi a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces şi a parcării (capacitate de 320 de locuri), achiziţia unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute şi alte lucrări conexe.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks