Uniunea Europeană a autorizat intrarea pe piață a unui aliment nou produs de Vietnam, care va intra în compoziția mai multor produse alimentare din UE. Este vorba despre pulberea parțial degresată a greierelui de casă, cu denumirea științifică de Acheta domesticus. Făina „greierească” se va regăsi, de acum încolo, în pâine și chifle multicereale, în biscuiți crocanți și grisine, în preparate din carne, precum și în multe alte produse alimentare, scrie national.ro.
Greierele a intrat, oficial, în hrana europenilor, după ce UE a autorizat intrarea pe piață a făinii din greieri, sub formă de pulbere parțial degresată. Făina va fi utilizată în prepararea pâinii și a chiflelor multicereale, a biscuiților crocanți și a grisinelor, a batoanelor de cereale, a preamestecurilor pentru produse de panificație (uscate), a biscuiților și a produselor pe bază de paste făinoase (uscate și umplute).
Pe baza unor dovezi publicate limitate privind alergiile alimentare asociate insectelor în general, care au corelat în mod echivoc consumul de Acheta domesticus cu câteva evenimente anafilactice, și pe baza dovezilor care demonstrează că Acheta domesticus conține câteva proteine potențial alergenice, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a concluzionat în aviz că consumul acestui aliment nou poate genera sensibilizare la proteinele de Acheta domesticus. Astfel, Autoritatea a recomandat efectuarea unor cercetări suplimentare cu privire la caracterul alergen al Acheta domesticus. Autoritatea a considerat, de asemenea, în avizul său, că consumul de pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) poate provoca reacții alergice la persoanele alergice la crustacee, moluște și acarieni. Mai mult, autoritatea a remarcat faptul că acest aliment nou poate conține alergeni suplimentari în cazul în care alergenii respectivi sunt prezenți în hrana insectelor. Prin urmare, produsele alimentare care conțin pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) vor fi etichetate în mod corespunzător.
Producătorii vietnamezi susțin că pulberea parțial degresată obținută din Acheta domesticus (greier de casă) sub formă integrală presupune o serie de etape care implică o perioadă de repaus alimentar de 24 de ore a insectelor, pentru a le permite să evacueze conținutul tubului digestiv. După ce s-au asigurat că insectele au defecat, producătorii sacrifică insectele prin congelare, urmând apoi spălarea, prelucrarea termică, uscarea, extragerea uleiului (extrudare mecanică) și măcinarea. Poftă bună!
Articolul UE a aprobat făina din greieri pentru fabricarea pâinii; aceasta va veni din Vietnam, iar greierii sunt congelaţi după defecaţie apare prima dată în Ecopolitic.