AcasăPoliticaParlamentul din Israel a votat pentru extinderea dreptului penal la colonişti

Parlamentul din Israel a votat pentru extinderea dreptului penal la colonişti

Israel

Parlamentul israelian a votat în noaptea de luni spre marţi, în primă lectură, un proiect de lege care urmăreşte să reînnoiască extinderea dreptului penal israelian la coloniştii care trăiesc în Cisiordania ocupată, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Este primul proiect de lege supus votului aleşilor de noul guvern, cel mai de dreapta din istoria Israelului, de la învestirea sa la 29 decembrie sub conducerea premierului Benjamin Netanyahu.

„Am reînceput să credem în dreptul nostru asupra întregului teritoriu al Israelului şi ne-am întors să întărim aşezările” evreieşti din Cisiordania, a adăugat el.

În vigoare de la Războiul de Şase Zile din 1967 şi de la ocupaţia israeliană din Cisiordania, această lege, care stipulează că cei circa 475.000 de colonişti din Cisiordania beneficiază de aceleaşi drepturi ca cetăţenii care trăiesc pe teritoriul Israelului, este ratificată la fiecare cinci ani de către parlament.

Cisiordania, unde trăiesc peste 2,9 milioane de palestinieni, este supusă dreptului militar israelian.

Legea trebuia reînnoită până la 30 iunie, însă doi deputaţi ai fostei coaliţii guvernamentale – formată din partide de dreapta, de centru, de stânga şi un partid arab – au votat împotriva, contribuind la divizarea guvernului condus de politicianul de centru Yair Lapid şi la căderea sa.

Opoziţia, condusă atunci de Netanyahu şi formată din partide pro-colonişti, a anunţat că votează împotriva acestui proiect pur şi simplu pentru a-şi arăta sfidarea faţă de guvern.

Învingător la alegerile legislative de la 1 noiembrie, Netanyahu, inculpat pentru corupţie, şi-a format guvernul cu partide de extremă-dreapta şi ultraortodoxe, iar unii dintre reprezentanţii acestora au fost numiţi în posturi cheie.

Noua echipă ministerială şi-a anunţat deja intenţia de a continua colonizarea în Teritoriile Ocupate, condamnată de ONU ca ilegală din perspectiva dreptului internaţional.

Un număr de 58 de deputaţi au votat pentru propunerea de lege privind „măsurile de urgenţă în Iudeea-Samaria” (numele dat de Israel Cisiordaniei) şi 13 împotrivă. Textul mai trebuie să treacă şi de a doua şi a treia lectură pentru a fi adoptat.

sursa – AGERPRES

Articolul Parlamentul din Israel a votat pentru extinderea dreptului penal la colonişti apare prima dată în Ecopolitic.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks