Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, vineri, că a fost efectuată ultima plată pentru achiziţia imobilelor din ansamblul Colegiului Naţional Bănăţean, devenind astfel proprietară a respectivelor spaţii.
Procesul de negociere a început în 2014 şi s-a concluzionat printr-un contract de vânzare-cumpărare în martie 2017, documentele vizând cei 13.000 metri pătraţi de teren construit şi neconstruit, precum şi imobilele în care învaţă elevii de la Colegiul Naţional Bănăţean şi Liceul Teoretic Sârbesc ‘Dositei Obradovici’.
‘Sunt două veşti bune: nu mai plătim chirie şi putem să începem investiţiile pentru modernizarea şcolilor din zona aceasta, respectiv Colegiul Bănăţean, Liceul Sârbesc şi Colegiul de Vest, toate în acelaşi complex de clădiri pe care l-a cumpărat primăria. Chiar dacă clădirile nu au fost ale primăriei, am pregătit deja un proiect pentru un campus verde inteligent şi vom începe consultarea cu părinţii, profesorii şi elevii despre managementul şcolilor pentru ca viitorul proiect să funcţioneze pentru toată lumea. După consultare, lansăm licitaţia pentru proiectare’, a explicat Dominic Fritz.
În noiembrie 2016, fostul edil Nicolae Robu anunţa că Primăria Timişoara a cumpărat clădirea Colegiului Naţional Bănăţean de la Episcopia Romano-Catolică (ERC) Timişoara, la preţul de 4,6 milioane de euro, bani care trebuiau achitaţi în trei ani, în rate trimestriale. În spaţiul respectiv funcţionează Colegiul Naţional Bănăţean şi Liceul Teoretic cu limbă de predare sârbă ”Dositei Obradovici”, iar primăria plătea o chirie lunară de aproape 22.000 de euro.
În anul 2014, aleşii locali şi-au dat acordul de principiu pentru cumpărarea respectivelor clădiri şi a fost împuternicită Comisia de negociere cu terţii a Consiliului local să negocieze cu proprietarii, Ordinul Călugăriţelor de la Notre Dame, prin Episcopia Romano-Catolică de Timişoara.
Cele două şcoli fac parte dintr-un areal comun, construit între anii 1773-1880 cu scop spiritual. Aici a funcţionat Şcoala Elementară ”Trivium” de pe lângă parohia din cartierul Iosefin, iar între 1881-1890, în paralel cu şcoala a funcţionat şi Şcoala Surorilor ”Notre Dame”. În 1924, Şcoala Surorilor ”Notre Dame” şi-a lărgit sfera de activitate, înfiinţând Şcoala de Menaj ”Regina Maria”. În 1931, odată cu înfiinţarea cursului liceal, instituţia devine Liceul Romano-Catolic de Fete ”Notre Dame”. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)