Termenul până la care viitorii pensionari îşi pot cumpăra până la 6 ani vechime în muncă ar putea fi prelungit. Un proiect USR propune ca actuala măsură să fie extinsă până la sfârşit de august 2026. Acest lucru e menit să ajute românii, în special cei care muncesc în diaspora şi plănuiesc să se întoarcă în ţară, să-şi completeze stagiul minim de cotizare pentru a putea beneficia de pensie. Guvernul ia, la rândul său, în calcul prelungirea, deşi numărul solicitanţilor a scăzut pe perioada pandemiei, potrivit Știrile TVR.
Inițiatoarea proiectului susține că măsura le va permite celor care au ezitat sau nu au avut posibilități în timpul pandemiei să cumpere vechime, să facă acum acest pas.
Pentru aceasta se propune ca plata contribuției sociale datorate să se poată efectua într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare sau inegale, până la data de 31 august 2026.
Oana Silvia Țoiu, iniţiator, deputat USR: Mi-au scris români din diaspora care au această decizie de luat, dacă să se întoarcă în România și să aibă grijă de nepoți în satele din care au plecat sau să rămână în țara gazdă. Mulți doresc să se întoarcă, dar fără pensie pe care să te pozi baza, acest lucru este imposibil. Am avut, de exemplu, cazul doamnei Geta, care a lucrat 10 ani ca vânzătoare în magazin, a plecat în Italia, a mai avut 4 ani forme legale acolo, îi lipsește un an pentru a beneficia de pensie, dacă nu va putea să-și cumpere și de aceea este importantă prelungirea perioadei, altfel se pierd toate contribuțiile pe care le-a avut.
Nu este însă exclus ca prelungirea să fie făcută printr-o decizie a Executivului.
Marius Budăi, ministrul Muncii: Măsura va fi în vigoare pâna la finele lunii august. În ultima perioadă am avut tot mai puține cereri. Efortul financiar este destul de mare, iar posibilitatea de a achiziționa vechime până la 6 ani de zile nu rezolva întotdeauna problema cetățenilor. Vedem dinamica pe parcursul acestor 8 luni, până la finalul lunii august, și dacă a fi necesar, vom prelungi măsura.
Specialiștii consideră că măsura ar trebui însoțită de stimulente.
Cătălin Preduț, avocat specializat în dreptul muncii: Ar fi binevenită o susținere din partea Guvernului, atât în ceea ce privește reducerea cuantumului atunci când se va achita o sumă mai mare, dar și o prelungire a eșalonării pentru achitarea acestor sume.
Posibilitatea cumpărării de vechime în muncă a devenit pentru prima dată, realizabilă, în 2010. În 2014 a fost reintrodusă și de atunci a tot fost prelungită de Guvern.
Până acum, 20.000 de români și-au cumpărat vechime pentru a beneficia de pensie.
În prezent, pentru fiecare lună de vechime s-a ajuns să se plătească 750 de lei.
The post Proiect: Termenul până la care poate fi cumpărată vechimea în muncă ar putea fi prelungit cu trei ani appeared first on News Bucuresti.