AcasăPoliticaBogdan Aurescu, convorbire cu noul ministru danez al afacerilor externe, Lars Løkke...

Bogdan Aurescu, convorbire cu noul ministru danez al afacerilor externe, Lars Løkke Rasmussen, pe tema Schengen: Sprijin ferm și angajat al Danemarcei și al noului Guvern danez pentru acest obiectiv

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 16 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu noul ministru danez al afacerilor externe, Lars Løkke Rasmussen. 

Ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat pe omologul danez pentru preluarea recentă a funcției de ministru al afacerilor externe odată cu instalarea noului Guvern de la Copenhaga la finalul anului trecut, i-a urat succes pe parcursul mandatului său și a arătat că expertiza politică îndelungată a acestuia la nivel înalt prezintă o relevanță aparte, mai ales în actualul context european marcat de numeroase provocări. 

Ministrul Aurescu  a abordat detaliat dosarul aderării României la spațiul Schengen, iar ministrul danez de externe a reconfirmat sprijinul ferm și angajat al Danemarcei și al noului Guvern danez pentru acest obiectiv, precum și disponibilitatea sa de a sprijini eforturile României, inclusiv în dialogul cu partenerii europeni, în direcția unei soluții constructive care să permită finalizarea procesului de aderare.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit pentru poziția favorabilă și activă a Danemarcei și l-a informat pe omologul danez cu privire la demersurile în curs ale părții române, menționând atât dialogul cu Președinția suedeză a Consiliului și sprijinul activ al acesteia în proces, precum și dialogul cu ceilalți parteneri europeni, inclusiv cu Austria, în vederea identificării unor soluții concrete.

În același timp, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat valoarea adăugată pe care îndeplinirea acestui obiectiv și dobândirea de către România a statutului de membru Schengen cu drepturi depline o generează pentru consolidarea securității întregii Uniuni Europene, argument susținut pe deplin de către omologul danez.

În acest cadru, cei doi miniștri au făcut referire și la contextul dificil de securitate marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, evidențiind importanța acțiunii comune la nivel european și internațional pentru a răspunde prin soluții eficiente la efectele crizei generate de agresiunea rusă.  În context, ministrul român de externe a prezentat succint măsurile adoptate de România în sprijinul Ucrainei pe palierele relevante, inclusiv pentru facilitarea intrării în țară a peste 3,3 milioane de refugiați din Ucraina și a tranzitului prin țara noastră a peste 11 milioane de tone de cereale și produse agricole ucrainene.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România dorește să valorifice expertiza daneză pe palierul migrației, pentru identificarea de soluții eficiente, fiind agreată o cooperare activă a celor două țări la nivel european.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat întreaga disponibilitate de colaborare strânsă cu omologul danez în promovarea obiectivelor comune, atât în planul relațiilor bilaterale, cât și în raport cu agenda europeană și euroatlantică.

Ministrul român de externe i-a reînnoit omologului danez invitația, transmisă în decembrie anul trecut, de a efectua o vizită oficială la București, fiind stabilită menținerea unui dialog activ între cei doi miniștri pe toate dosarele de interes comun.

Articolul Bogdan Aurescu, convorbire cu noul ministru danez al afacerilor externe, Lars Løkke Rasmussen, pe tema Schengen: Sprijin ferm și angajat al Danemarcei și al noului Guvern danez pentru acest obiectiv apare prima dată în Ecopolitic.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks