AcasăStiri generaleCORECTIE: REPORTAJ/Dolj: Primăria Cârcea a înfiinţat programul 'Şcoală după şcoală', gratuit pentru...

CORECTIE: REPORTAJ/Dolj: Primăria Cârcea a înfiinţat programul ‘Şcoală după şcoală’, gratuit pentru toţi elevii

CORECTIE LA STIREA CU ID 7436336 DIN 2023-01-16 19:41:29

Craiova, 16 ian /Agerpres/ – Primăria comunei Cârcea a inaugurat, luni, la Liceul Tehnologic ‘Constantin Ianculescu’, programul ‘Şcoală după şcoală’, care va fi gratuit pentru toţi elevii din învăţământul primar şi gimnazial, cărora li se adresează.

Astfel, prin acest program finanţat integral din bugetul local, după încheierea orelor de curs, copiii rămân la şcoală, unde au asigurată, la prânz, o masă caldă, îşi fac temele sub supravegherea a 12 cadre didactice, dar desfăşoară şi activităţi recreative, de dezvoltare personală, consiliere etc.

Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, a afirmat că acest program este iniţiativa consiliului şi executivului local după discuţii cu părinţii, cu şcoala, care au durat circa un an, iar printre obiective se numără creşterea performanţelor elevilor, reducerea absenteismului şi abandonului şcolar, reducerea migraţiei elevilor către alte şcoli, având în vedere că localitatea se învecinează cu municipiul Craiova, dar şi sprijinirea părinţilor să crească veniturile familiei.

‘Cu siguranţă vom avea performanţă pe linie de învăţământ. Acesta este scopul acestui program prin care dorim să crească şi calitatea şi performanţele şcolare. Prin acest program ne dorim să combatem absenteismul, să combatem abandonul şcolar şi chiar şi migraţia copiilor către alte şcoli. Faptul că elevii servesc o masă caldă, că au un profesor de specialitate cu care vor putea să facă temele împreună, faptul că socializează, faptul că se dezvoltă personal sunt lucruri benefice pentru ei, pentru părinţi, pentru comunitate şi contribuie la creşterea performanţelor şcolii’, a spus Valerică Pupăză.

Edilul a menţionat că demografic comuna Cârcea ‘stă foarte bine’, pentru că din 2004, când s-a înfiinţat prin desprinderea de comuna Coşoveni, populaţia a crescut de la 1.800 de locuitori cu domiciliul stabil, la 3.500 de persoane cu domiciliul stabil, iar cu rezidenţi cu tot ajunge la circa 8.000 de locuitori.

‘Dar important este să facem programe prin care să îi atragem pe elevi să rămână la şcoala din localitate, ţinând cont că suntem o comună în apropierea municipiului şi fiecare părinte îşi doreşte ce este mai bine pentru copilul lui, inclusiv pe partea de învăţământ. Şi atunci trebuie să depăşim concurenţa altor şcoli şi chiar să atragem copii şi din alte localităţi. S-a constatat că astfel de programare finanţate şi implementate de stat sau de instituţii private contribuie substanţial şi la creşterea veniturilor familiei, părinţii fiind absolviţi de grija de a-şi lua copiii la ora 12,00 de la şcoală, ei putând astfel să fie angajaţi cu normă întreagă’, a subliniat primarul comunei Cârcea.

El a afirmat că scopul programului îl reprezintă creşterea performanţelor şcolare, dezvoltarea personală, integrarea socială, cu sprijinul cadrelor didactice implicate în acest proiect, precum şi asigurarea unei mese calde pentru beneficiarii acestui proiect.

‘Acest program are o serie de avantaje: asigurarea participării elevilor la combaterea absenteismului, abandonului şcolar şi rezultate mai bune la învăţătură, îndrumarea individuală diferenţiată pentru elevi pe fiecare disciplină, organizarea de ore suplimentare, efectuarea temelor cu cadre de specialitate’, a spus primarul.

Potrivit inspectorului general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Aida Ionescu, în judeţ mai sunt 17 unităţi de învăţământ în care este implementat programul ‘Şcoală după şcoală’, dintre care 5 în municipiul Craiova şi 12 în alte localităţi.

‘Considerăm că acest program aduce plusvaloare întregii comunităţi. Este un program complementar programului şcolar obligatoriu care aduce un plus în ceea ce priveşte învăţarea, consolidarea competenţelor, dezvoltarea învăţării prin diferite forme – activităţi recreative, învăţare nonformală. În această şcoală oriunde ne-am uita vedem un mediu propice unui învăţământ de calitate, performant, iar performanţa, indiferent de nivel, se creează în timp, însă este nevoie ca de fiecare dată să fim aproape de cei care doresc acest lucru’, a precizat Aida Ionescu.

Primăria Cârcea a investit şi în modernizarea cantinei liceului, care are circa 120 de locuri, dar şi a bucătăriei cu mobilier şi utilaje de ultimă generaţie.

‘Suntem foarte bucuroşi că s-a deschis acest program. Meniul este anunţat pe toată săptămâna, mâncarea este preparată de bucătari angajaţi într-un spaţiu ultramodern, cu produse proaspete pentru care au fost create spaţii moderne de păstrare. Copilul meu a primit bine acest program, pentru că aici nu doar îşi poate face temele, ci se şi joacă, se recreează, socializează, ceea ce este foarte important în ziua de astăzi pentru ei, când tehnologia le acaparează foarte mult atenţia. Este un sprijin atât pentru copii, cât şi pentru noi, părinţii’, a spus mama unui elev.

Cunoscută în istorie prin ”Cultura Cârcea” din perioada neoliticului, comuna Cârcea, din judeţul Dolj, situată la 4 kilometri sud-est de municipiul Craiova, este una dintre cele mai moderne localităţi rurale din ţară, iar în ultimii ani a devenit un pol de atracţie pentru locuitorii din mediul urban.

Din anul 2004, când satul Cârcea a căpătat statutul de comună, prin reorganizarea comunei Coşoveni, localitatea s-a dezvoltat continuu, iar azi, pe lângă vatra satului, sunt construite mai multe cartiere – cartierul din zona fabricii Ford, cel de la Pelendava, cartierul din zona Metro, până la Plaiul Vulcăneşti, comuna fiind atractivă pentru cei care doresc să se mute de la bloc la casă sau din urban în rural, atât datorită vecinătăţii cu municipiul Craiova şi cadrului natural, cât şi datorită dezvoltării infrastructurii, a reţelelor de utilităţi şi respectării Planului Urbanistic General.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks