Salvamontiştii din judeţul Hunedoara avertizează turiştii asupra viscolului puternic din zonele montane, în Masivul Parâng vântul suflând, miercuri, cu o viteză de 120-140 kilometri pe oră, la rafale, de la altitudini mai mari de 1.600 de metri.
În aceste condiţii, salvamontiştii recomandă ca turiştii să nu se aventureze în afara cabanelor din staţiune, mai ales că, din cauza temperaturilor ridicate, precipitaţiile căzute s-au transformat în lapoviţă şi au îngheţat pe stânci, iar riscul de accidentare este mare.
‘Este riscant. În zona montană au fost temperaturi ridicate, începând de marţi. Azi precipitaţiile s-au transformat în lapoviţă şi chiar ploaie. Ninsoarea este umedă, aş spune. La peste 1.800 de metri stratul care se depune, îngheaţă superficial pe stânci. La noapte, din cauza vântului s-ar putea să se producă gheaţă pe stânci. Recomandăm turiştilor să nu plece pe traseele din zona de creastă pentru că este viscol şi vizibilitatea este redusă. Toate stâncile şi toate traseele sunt îngheţate’, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
În staţiunea Parâng, la 1.800 de metri altitudine, salvamontistul Dan Breda a surprins în imagini video puterea viscolului, relatând că vântul suflă cu 120-140 de km/h, ceea ce face ca oamenii să se menţină, cu greu, pe picioare.
‘Suntem la 1.800 metri altitudine, în staţiunea Parâng. Vântul suflă, la rafale, cu 140 de km/h. Abia mă mai pot ţine pe picioare. Sfătuim turiştii să nu părăsească staţiunea, în niciun fel! Riscul e maxim de la peste 1.600 metri. Sunt rafale de 120-140 km/oră’, a transmis salvamontistul.
În plus, salvamontiştii atenţionează şi asupra riscului de avalanşe, care ar putea să apară în zilele următoare.
‘Dacă precipitaţiile se vor transforma în zăpadă, cu siguranţă că există şi pericolul de avalanşă pentru că ninsoarea se va depune peste stratul existent. Zăpada care se va depune nu va avea aderenţă şi va aluneca foarte uşor pe gheaţă, ceea ce va duce la avalanşe în zonele cu înclinaţii mai mari de 30-35 de grade’, a completat şeful Salvamont Hunedoara.
El a menţionat că în toate staţiunile montane din judeţul Hunedoara se află echipe ale Salvamontului care încearcă să-i avertizeze pe turişti asupra condiţiilor improprii cauzate de vreme. AGERPRES / (A, AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)