Zilnic, cel puţin zece persoane muşcate de câini ajung la Centrul antirabic de la Institutul „Matei Balş”, în Bucureşti. Când vine căldura, sunt de două ori mai mulţi. Numai anul trecut, peste o mie de oameni au ajuns la spital după ce au fost atacaţi de câini fără stăpân. Medicii au avut şi cazuri îngrozitoare. Vin şi copii desfiguraţi de câinele din casă, potrivit Știrile TVR.
Bărbatul din imagini a fost atacat pe stradă, în Sectorul 5, de un câine fără stăpân. A fost sfătuit să vină la Centrul antirabic de la „Matei Balş”, ca să prevină chiar şi cel mai mic risc.
Între 10 şi 15 oameni muşcaţi de câini ajung zilnic la Centrul antirabic. Cei mai mulţi au răni uşoare, de obicei cauzate de animale cu stăpân, însă nevaccinate şi nici deparazitate. Medicii au însă şi cazuri desprinse parcă din filme de groază. O femeie de peste 80 de ani dintr-un sat a ajuns la spital sfâşiată de colţii care au lăsat-o fără muşchi pe un picior.
Dr. Gabriel Nistor, medic infecționist, Institutul Matei Balș București: Câinele vecinului a scăpat, a atacat femeia. A fost doborâtă. Era sfâşiat cam tot ce înseamnă gamba stângă. S-a făcut chirurgie reparatorie. Am avut şi copii cu plăgi destul de profunde, vizual dramatice. Avem constant, pe săptămână, câteva cazuri de copii muşcaţi de faţă rău. Dar de obicei sunt animale de companie.
Numai anul trecut, peste 3.500 de oameni muşcaţi de câini au ajuns la Centrul antirabic de la Matei Balş. Peste 1.000 fuseseră atacaţi de maidanezi. Anul acesta, în trei săptămâni au fost peste 150 muşcaţi, majoritatea de câini cu stăpân. Ajung la spital și mulți oameni cu răni cauzate de pisici.
Dr. Gabriel Nistor, medic infecționist, Institutul Matei Balș București: Avem şi situaţii în care vin oameni cu plăgi încolţite, cu muşcături de pisică care fac o suprainfecţie locală destul de urâtă.
Medicii le recomandă celor care sunt muşcaţi sau zgâriaţi de animale să spele bine rana cu apă şi săpun şi să meargă cât mai repede la cel mai apropiat centru antirabic. Acolo specialistul va stabili ce schemă de tratament se impune. Cei mai mulţi primesc şi vaccinul antitetanos şi li se recomandă şi un antibiotic, pentru a elimina riscul ca rana să se infecteze.
În cazul riscului de rabie se fac, de obicei, cinci doze de vaccin antirabic în 28 de zile. În funcţie de situaţie, medicii recomandă şi o schemă redusă. Vaccinul se face în umăr, nu în abdomen, ca pe vremuri. Rabia este mortală, dacă apar simptomele neurologice precum agitaţia sau hipersalivaţia. Profilaxia ar trebui făcută în cel mult 72 de ore de la contact.
Articolul Zeci de oameni sunt mușcați de câini, zilnic, în Capitală. Numai anul trecut, peste 1.000 de persoane au ajuns la spital după ce au fost atacate de maidanezi apare prima dată în Ecopolitic.