Concursul de soluţii ‘Centru de Inovare şi Parcări Subterane’, iniţiat de Primăria Târgu Mureş pentru remodelarea arhitecturală, urbanistică şi peisagistică a zonei aflate în spatele Teatrului Naţional, a fost câştigat, miercuri, de o asociere româno-ungară, premiul I având o valoare de 15.000 euro.
Cele 6 proiecte înscrise în concursul lansat de municipalitate pentru viitorul ‘Centru de Inovare şi Parcări Subterane’ din Târgu Mureş, cu premii în valoare totală de 30.000 de euro, au fost analizate de un juriu format din arhitecţi, urbanişti şi ingineri de prestigiu.
‘În ciuda numărului mic de proiecte predate, majoritatea acestora au răspuns temei şi contextului urban. Au fost apreciate soluţiile care nu au amplasat doar o clădire nouă, ci au reuşit să creeze un context urban atractiv pentru toate categoriile de spaţii – interioare şi exterioare, mizând pe caracterul transformativ al arhitecturii. Decizia juriului privind premiile acordate a fost unanimă’, a declarat preşedintele juriului, conferenţiar doctor arhitect Şerban Ţigănaş, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Târgu Mureş.
Premiul I, în valoare de 15.000 euro, a revenit Asocierii Multinvest Proiectare S.R.L. – Lider şi Céh Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság Budapesta, care a obţinut 87 de puncte din 100.
Premiul II, în valoare de 10.000 euro a fost acordat echipei Studio 82 S.R.L. în asociere cu arhitect Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură, cu 71 de puncte din 100.
Premiul III, în valoare de 5.000 de euro, nu a fost acordat, decizia juriului fiind motivată de diferenţa mare dintre primele două proiecte premiate şi următorul clasat în ordinea punctajului acordat conform criteriilor de jurizare.
‘Pentru a ne dezvolta avem nevoie de strategii, avem nevoie de profesionişti şi, nu în ultimul rând, avem nevoie de competitivitate. Scopul acestor concursuri de soluţii este de a identifica cele mai bune idei pentru zonele analizate, de la specialişti în domeniu cu o viziune largă, care studiază în amănunt fiecare segment din planul dat spre amenajare. Lucrurile nu pot fi realizate după dorinţele personale sau după conjuncturi de ocazie. Părerea specialiştilor trebuie să fie cea care primează alături de munca acestora, iar implementarea proiectelor să fie făcută, evident, conform legii’, a declarat primarul municipiului Târgu Mureş, Soós Zoltán.
Din echipa de jurizare au făcut parte conf. dr. arh. Şerban Ţigănaş – preşedintele juriului, dr. arh. Emil Ivănescu, arh. urb. Eugen Pănescu, dr. arh. urb. Guttmann Szabolcs István, dr. arh. urb. Ványolós Endre, arh. urb. Iszlai Tamás, arh. Miheţ Florina Daniela, specialişti consultanţi ai juriului fiind dr. ing. Nicolae Ciont, arh. Keresztes Géza.
Într-o postare pe Facebook, primarul din Târgu Mureş a arătat că centrul municipiului reşedinţă de judeţ a trecut prin două transformări majore în ultimii 120 de ani şi că va urma un al treilea proiect de excepţie.
‘Primul a fost în timpul lui György Bernády, când a fost finalizată prima amenajare şi dezvoltare majoră a centrului oraşului, pe baza planurilor lui Marcell Komor-Dezső-Jakab-Sándor Radó. Cea de-a doua reamenajare majoră datează din anii 1970, când o echipă condusă de arhitectul Constantin Săvescu a reproiectat Piaţa Teatrului pe principii moderniste. Această lucrare arhitecturală şi artistică de înaltă calitate a fost cea care a făcut posibilă construirea pieţei. În fine, al treilea proiect de excepţie va fi acum. Parcarea subterană din spatele Hotelului Park şi transformarea străzilor Primăriei şi Enescu în străzi pietonale vor extinde moştenirea Bernády, în timp ce Centrul de Inovare şi parcarea subterană din spatele Teatrului vor fi parte integrantă a tradiţiei moderniste. Cele două parcări subterane vor avea aproximativ 660 de locuri de parcare, permiţând crearea de zone suplimentare utilizabile prin eliminarea parţială a locurilor de parcare existente’, a precizat Soós Zoltán.