Majoritatea PSD-PER din Consiliul Local Craiova a votat, joi, un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unui ansamblu de fântâni arteziene pe scuarul de pe Bulevardul 1 Mai, precum şi trei documentaţii de avizare a lucrărilor de reabilitare pentru fântânile din zonele ‘Ciupercă’, ‘Doljana’ şi fântâna muzicală din Piaţa Prefecturii, valoarea acestor proiecte fiind de circa 15 milioane de euro.
Consilierii PNL şi USR au criticat decizia majorităţii PSD-PER din Consiliul Local Craiova, susţinând că nu acestea sunt priorităţile de dezvoltare ale municipiului.
‘Olguţa Vasilescu a încercat să convingă azi consilierii că aceste fântâni arteziene şi statui fac parte dintr-un proiect de regenerare urbană mult mai amplu. În primul rând, nu există o axă de finanţare pentru statui şi fântâni, există una pentru regenerare urbană, care implică nişte obiective mult mai importante pentru Craiova, cum ar fi reabilitarea sau construirea de locuinţe sociale (avem cartierul chinezesc care zace în paragină) sau reabilitarea monumentelor sau mobilitate urbană (piste de biciclete sau benzi dedicate autobuzelor). Sunt destule obiective importante pentru oraş care ar putea fi puse pe agenda de investiţii, însă primarul PSD nu face nimic în acest sens. În schimb, dă bani pentru statui şi fântâni’, afirmă consilierul local USR Eduard Alexandru Cîrceag într-un comunicat transmis AGERPRES.
La rândul său, preşedintele USR Dolj, Cezar Drăgoescu, consilier local în CL Craiova, susţine că respectivul proiect nu are nicio legătură cu realitatea sau cu necesităţile cetăţenilor din Craiova.
‘Din păcate, ştim cu toţii că administraţia Vasilescu nu are nicio treabă cu absorbţia de fonduri europene. Prin urmare, bugetul local a fost ciuruit încă de la prima şedinţă de Consiliu Local, cu proiecte ce ţin strict de dorinţele şi mofturile Olguţei Vasilescu, fără nicio legătură cu realitatea sau cu necesităţile cetăţenilor din Craiova’, susţine Cezar Drăgoescu, preşedintele USR Dolj.
Împotriva acestor proiecte au votat şi consilierii PNL.
‘De când sunt consilier local, niciodată nu au fost pe ordinea de zi 4 puncte care să se refere la acelaşi lucru şi anume la fântâni. Nu cred că acesta este proiectul de dezvoltare al Craiovei, nici dacă fântânile vor fi construite pe fonduri europene. Pur şi simplu consider că nu acesta trebuie să fie proiectul de dezvoltare al Craiovei. Nu acestea sunt priorităţile Craiovei. De aceea, eu voi vota împotriva acestor 4 puncte de pe ordinea de zi’, a spus consilierul liberal Marinel Florescu.
La rândul său, consilierul PNL Teodor Sas a afirmat că fântânile arteziene nu sunt prioritatea numărul 1 pentru municipiul Craiova. ‘Această sumă este de 3 ori mai mare decât subvenţionare creşterii preţului la căldură pentru 40.000 de familii din Craiova. Regenerare urbană nu reprezintă doar să dai 10 milioane de euro pe nişte fântâniţe arteziene, cu un bulevard care este inundat de câte ori plouă. N-am rezolvat problemele de canalizare, n-am rezolvat problemele de reţea de termoficare. Deci, este total aberant să cheltui nişte sume uriaşe pe aşa ceva. Aşadar, voi vota împotrivă’, a declarat Sas la şedinţa CL Craiova.
Primarul Olguţa Vasilescu a afirmat că regenerarea urbană urmăreşte revitalizarea zonelor urbane aflate în dificultate, pe baza mai multor principii: reabilitarea patrimoniului reprezentat de cartierele istorice, îmbunătăţirea condiţiilor de locuire, starea funcţională şi socială în zonele nou construite, accesul la condiţii de locuire decentă a categoriilor defavorizate, amenajarea şi înfrumuseţarea spaţiului public: pieţe, scuaruri, parcuri, mobilier urban etc. ‘Şi aici aş vrea să vă spun că într-un proiect de regenerare urbană nu intră doar fântânile şi nu avem de gând să lăsăm doar fântâni arteziene într-un proiect de regenerare urbană cu o prealocare de 44 de milioane de euro pe care o avem la dispoziţie. Deci, aceşti 44 de milioane de euro nu pot fi daţi la gigacalorie sau în altă parte. Pur şi simplu pot merge doar pe ceea ce apare în ghid ca fiind finanţabil’, a spus Vasilescu la şedinţa CL Craiova.