Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, a declarat vineri că suferinţa tuturor celor care au fost ucişi în perioada Holocaustului şi vocea supravieţuitorilor Holocaustului trebuie să rămână ‘o sursă fundamentală de motivaţie pentru fiecare dintre noi’ şi un exemplu de ‘demnitate şi speranţă’.
‘Istoria nu este niciodată o întâmplare sau o coincidenţă. Nu putem şterge trecutul, oricât de tare am încerca şi indiferent cât de mult ne-am dori acest lucru. Trecutul şi mai ales lecţiile pe care le oferă pot fi însă energia de care avem nevoie pentru a merge înainte, pentru a construi viitorul şi uneori, doar uneori, trebuie să păstrăm durerea pentru a putea să găsim speranţa. Pentru astfel de zi, cum este aceasta, înainte de orice altceva, avem obligaţia să înţelegem că fiecare decizie pe care o luăm are consecinţe, dar mai ales că trebuie să construim viaţa de care victimele Holocaustului nu au reuşit să se bucure. Suferinţa tuturor celor care au fost ucişi în perioada Holocaustului, vocea supravieţuitorilor Holocaustului trebuie să rămână o sursă fundamentală de motivaţie pentru fiecare dintre noi sau, mai pe scurt, dacă vreţi, un exemplu de demnitate şi speranţă’, a spus Vexler la un eveniment dedicat victimelor Holocaustului, organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România la Templul Coral.
El a adăugat că este îngrijorat atunci când vede modul în care se încearcă ‘rescrierea istoriei şi inversarea valorilor’.
‘O societate civilizată bazată pe democraţie nu îşi poate permite compromisuri cu cei care sunt împotriva acestor noţiuni de bază. O poziţie ambiguă, indecisă în locul unui răspuns concret la momentul potrivit nu face decât să le ofere acestor oameni o putere suplimentară. Sunt îngrijorat atunci când privesc uneori în jur şi văd modul în care se încearcă rescrierea istoriei şi inversarea valorilor. Nume precum Ion Antonescu, Corneliu Zelea Codreanu, Nicolae Macici, Mircea Vulcănescu, Radu Gyr şi alţii sunt, sau se încearcă, mai bine spus, uneori, transformarea lor din criminali de război, din autorii unor crime morale în eroi naţionali. Cu toate tentativele de a le conferi o astfel de aură, ei vor rămâne doar ceea ce au fost: criminali, nu martiri şi cu siguranţă nu salvatori. Doar criminali. În mod similar, deşi se insistă în mod repetat pe construirea unei false mitologii, mişcarea legionară rămâne o organizaţie fascistă şi teroristă al cărei eveniment definitoriu este asasinatul şi poate nu există un exemplu mai bun decât pogromul din Bucureşti’, a afirmat Vexler.
Acesta a menţionat că, din fericire, ‘adevărul este imun la fabulaţii’, iar cei menţionaţi, pentru faptele pe care le-au comis, au fost şi rămân condamnaţi.
‘Toate aceste personaje s-au identificat atât de mult cu ideologia pe care au promovat-o, încât orice formă de a găsi explicaţii pentru ceea ce au făcut este efectiv o victorie pentru ei, o încurajare pentru tot răul şi întreaga ură reprezentată de numele lor’, a mai spus Silviu Vexler.