Instituţia Prefectului Judeţului Giurgiu a atacat în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean (CJ) de repartizare a cotei de şase la sută din impozitul pe venit către unităţile administrativ teritoriale din judeţul Giurgiu, invocând că nu ar fi fost respectate criteriile prevăzute de legea bugetului, în timp ce preşedintele CJ, Dumitru Beianu, a acuzat-o pe prefectul Florentina Stănculescu de ‘lipsă de comunicare’.
‘Am fost supărat şi sunt încă supărat pe doamna prefect pentru că acum, la repartizarea sumelor de echilibrare, deşi suntem vecini de clădire, Instituţia Prefectului Judeţului Giurgiu stă gratuit la primul etaj al clădirii CJ, nu a folosit procedura prealabilă care între buni vecini, între colegi de alianţă, ar fi permis, eventual, să ajungem la un consens. Putea să ceară printr-o adresă să completăm hotărârea de consiliu sau putea să ceară explicaţii, dar nu a dorit şi nu doreşte decât să blocheze activitatea CJ! Prin atacarea hotărârii de repartizare a sumelor de echilibrare, blochează foarte multe proiecte în condiţiile în care într-o ţară întreagă prioritatea zero este atragerea fondurilor europene alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este de neînţeles pentru mine! (…) E o abordare clar părtinitoare şi, din păcate, nu am nicio soluţie! (…) Multe comune şi-au aprobat bugetul şi asta înseamnă că hotărârea a produs deja efecte, sperăm la un proces cât mai scurt şi o rezolvare în instanţă’, a declarat vineri preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu (PNL), într-o conferinţă de presă.
El a mai subliniat că nu vede niciun primar care să fie mulţumit de această situaţie, iar la repartizarea acestor sume către primării ‘nu sunt abordări părtinitoare’.
Prefectul judeţului Giurgiu, Florentina Stănculescu, care a fost susţinută de PSD pentru preluarea funcţiei, a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută vineri, că nu au fost respectate de către Consiliul Judeţean criteriile din legea bugetului în privinţa alocării acestor sume.
‘Nemulţumirea preşedintelui CJ Giurgiu este legată de atacarea în contencios a Hotărârii 342 a CJ referitoare la repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a cotei de 6% din impozitul pe venit şi estimările pentru anii 2024- 2026. Noi spunem că nu s-a respectat niciun fel de criteriu, că acest fond de 38.176 de mii de lei este fond la dispoziţia CJ, nu la cheremul CJ, este o diferenţă majoră! Această sumă se putea împărţi oricând pe parcursul anului 2023, nu trebuia să se grăbească! De asemenea, bugetele primăriilor nu erau condiţionate de această sumă, pentru a-şi aproba propriile bugete. Scrie clar în legea bugetului că aceste sume trebuie repartizate la solicitarea primăriilor. Domnul preşedinte era obligat să solicite necesarul pe aceste criterii de la primării, ceea ce a şi făcut, nu am negat că au fost întrebaţi primarii, dar din 54 de unităţi administrativ-teritoriale au răspuns 21. Dacă îmi răspund 21 de primării, pe ce criterii repartizez banii? Se reia procedura până îţi răspund! (…) Şi ce înseamnă faptul că Instituţia Prefecturii stă în clădirea CJ ?! Adică ‘nu respecta legea, că stai în clădirea Consiliul Judeţean’!? Eu nu sunt instrumentul nimănui, am avut o bună colaborare în primul mandat’, a argumentat prefectul Florentina Stănculescu.
Aceasta nu este prima dispută între cei doi şefi ai instituţiilor administrative ale judeţului. În aprilie 2022, Instituţia Prefectului condusă de Florentina Stănculescu a atacat în contencios administrativ anumite puncte din bugetul Consiliului Judeţean. Dumitru Beianu a acuzat-o atunci pe Florentina Stănculescu, într-o conferinţă de presă, că astfel a blocat plata salariilor angajaţilor Consiliului Judeţean şi a celor din instituţiile din subordine. De asemenea, preşedintele CJ nu i-a permis prefectului să intervină în conferinţa de presă pentru a explica jurnaliştilor punctul său de vedere. Prefectul Florentina Stănculescu a convocat ulterior o altă conferinţă de presă, în care a arătat că au fost vizate de acţiunea în instanţă câteva puncte din secţiunea de investiţii a bugetului, nefiind afectată în niciun fel plata angajaţilor, care intră la secţiunea de dezvoltare a bugetului. AGERPRES / (AS – autor: Camelia Bigan, editor: Marius Frăţilă)