AcasăPoliticaCristoiu şi Ciutacu, acuzaţi de liberali, în Parlament, de atac la siguranţa...

Cristoiu şi Ciutacu, acuzaţi de liberali, în Parlament, de atac la siguranţa naţională

ion-cristoiu

Jurnaliștii Ion Cristoiu și Victor Ciutacu au intrat în colimatorul PNL, deputatul Pavel Popescu, fost președinte al Comisiei de Apărare, reclamîndu-i la CNA printr-o interpelare parlamentară, pe motiv că periclitează siguranța națională prin dezinformări despre războiul din Ucraina și fac propagandă pro-rusă, scrie inpolitics.ro.

În interpelarea lui Popescu apar cuvinte și sintagme grele, precum terorism, periclitarea sănătății publice, acțiuni ostile, propagandă de război etc.

Potrivit Strategiei Naționale de Apărare a Țării 2020-2024, dezinformarea se înscrie pe lista riscurilor și amenințărilor de securitate în contextul evoluțiilor din domeniul tehnologic”, arată Popescu în interpelarea către președinta CNA, Monica Gubernat.

În acest sens, documentul strategic vizează drept măsură de creștere a rezilienței societale facilitarea dimensionării unor instrumente publice accesibile și transparente prin care să fie expuse sursele de dezinformare, produsele și narativele acestora. Setul de măsuri este completat de îmbunătățirea nivelului de conștientizare cu privire la acțiuni ostile/de influență derulate în spațiul public prin intermediul mass-media clasice sau online, precum dezinformarea sau răspândirea/fabricarea de știri false. Este binecunoscut faptul că domeniul audiovizualului nu este străin de astfel de atacuri, iar în contextul războiului din Ucraina, acesta devine un teren fertil pentru propagarea unor narative favorabile Rusiei.

Un exemplu recent vizează dezinformarea practicată de anumite televiziuni privind preoții comunităților de etnie română din Ucraina (care nu aparțin de BOR, ci de Biserica Ortodoxă Rusă, fapt confirmat de purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu). Un alt exemplu vizează transmiterea unor imagini dintr-un joc video la televizor, pe postul România TV, care au fost prezentate că și când ar fi filmări de pe frontul din Ucraina de către prezentatorul Victor Ciutacu.

O altă narațiune falsă, corespondentă propagandei de război a Federației Ruse, a fost lansată de jurnalistul Ion Cristoiu: Occidentul și România ar putea intra în război de partea Ucrainei, o judecată personală a jurnalistului prezentată drept știre”, arată deputatul.

Instituțiile statului, precum cea pe care o conduceți, au rolul de a veghea la buna informare a cetățenilor pe această speță și nu numai. Potrivit Legii audiovizualului, Consiliul CNA sancționează cu amendă utilizatorii unui serviciu de platformă de partajare a materialelor video care instiga public la săvârșirea de infracțiuni de terorism sau aduc atingere ori prezintă un risc serios și grav de a aduce atingere securității sau sănătății publice, inclusiv securității și apărării naționale”, mai punctează Popescu în interpelare, solicitînd, totodată, un raport detaliat despre măsurile luate de CNA pentru combaterea faptelor de tipul celor semnalate de el.

Articolul Cristoiu şi Ciutacu, acuzaţi de liberali, în Parlament, de atac la siguranţa naţională apare prima dată în Ecopolitic.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks