AcasăStiri generaleBihor: Violonistul Valentin Şerban, invitat în concertul simfonic 'Un american la Paris'...

Bihor: Violonistul Valentin Şerban, invitat în concertul simfonic ‘Un american la Paris’ al Filarmonicii orădene

Violonistul Valentin Şerban, câştigătorul ediţiei 2020/2021 a Festivalului Internaţional ‘George Enescu’, este solistul invitat al Filarmonicii orădene pentru concertul de joi, 2 ianuarie, intitulat ‘Un american la Paris’.

Programul concertului săptămânal, sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu, cuprinde trei lucrări compuse de trei muzicieni care au adus o contribuţie importantă muzicii americane pe parcursul ultimilor 100 de ani.

Prima parte va aduce în faţa publicului lucrarea compozitoarei americane Dinah Bianchi, ‘Into the sky’, care a primit în anul 2022 premiul Global Music Award şi Concertul pentru vioară în Re Major, op. 35 al compozitorului austriac Erich Wolfgang Korngold, care a devenit cunoscut prin muzica compusă la Hollywood.

Titlul concertului săptămânal provine din lucrarea omonimă, compusă de George Gershwin, o piesă orchestrală cu influenţe jazz, una dintre cele mai importante lucrări din repertoriul american, şi care va fi prezentată în partea a doua a concertului orădean.

Potrivit comunicatului Filarmonicii orădene, Dinah Bianchi este o tânără compozitoare din Michigan, Statele Unite ale Americii, care compune lucrări orchestrale, muzică de cameră, muzică electronică şi muzică dedicată trupelor de concert. Compoziţiile sale sunt primite cu entuziasm în Europa, Asia şi SUA. ‘Lucrarea sa ‘Into the sky’ poartă ascultătorul într-o călătorie muzicală entuziastă care îl urcă la cer şi mai departe. Piesa a fost scrisă pentru orchestră şi este o lucrare ce stimulează imaginaţia şi ne aminteşte cum este să priveşti această lume magnifică prin ochii unui copil, cu inocenţă şi splendoare’, se arată în comunicat.

Violonistul Valentin Şerban este câştigătorul ediţiei 2020/2021 a Festivalului Internaţional ‘George Enescu’, interpretând în finală Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47 de Jean Sibelius. Este însă premiat şi în alte competiţii naţionale şi internaţionale. Valentin s-a format în oraşul natal, Braşov, studiind vioara de la vârsta de 7 ani. După ce a absolvit Facultatea de Muzică din Braşov, a ales să îşi completeze studiile de master la Graz, Austria. S-a bucurat totodată de participarea la cursuri de măiestrie susţinute de violonişti renumiţi pe plan internaţional.

‘Pe lângă activitatea de concert, profesionalismul violonistului poate fi regăsit şi în înregistrările în care a interpretat integrala sonatelor pentru vioară şi pian de Johannes Brahms şi Trio-ul în Sol minor op. 15 de Bedrich Smetana. În concertele şi recitalurile susţinute pe marile scene europene, Valentin Şerban abordează lucrări dintr-un spectru larg, cuprinzând muzică de cameră, lucrări de virtuozitate şi mari concerte pentru vioară şi orchestră. În prezent, violonistul activează în cadrul orchestrei Les Dissonances din Paris’, a mai informat filarmonica orădeană. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks