139 de elevi din 13 judeţe s-au înscris la un concurs de gătit intitulat ‘Tineri bucătari’, în care se promovează cunoaşterea reciprocă, inter şi multiculturală, juriul selectând 19 dintre ei, care se vor întrece în etapa finală.
Competiţia este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita şi complexul turistic Septimia, din Odorheiu Secuiesc, care susţine de mai mulţi ani manifestările prin care elevii din zonă sunt încurajaţi să înveţe limba română, în parteneriat cu Visit Harghita, Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc şi mai multe firme locale.
Potrivit organizatorilor, concursul îşi propune, printre altele, să susţină interesul tinerilor pentru gastronomie şi un stil de viaţă sănătos, să prezinte profesiile din turism, să promoveze gastronomia din judeţul Harghita la nivel naţional, dar şi să ajute la depăşirea dificultăţilor de comunicare, ‘prin consolidarea relaţiei interetnice, prin întărirea importanţei învăţării şi folosirii limbii române, pe lângă limba maternă’.
Elevii înscrişi în concurs au trimis o înregistrare video în care au prezentat o reţetă culinară, în limba română, iar membrii juriului au selectat câştigătorii pe baza mai multor criterii, cum ar fi creativitate, complexitate, tehnica de gătit, aspect şi culoare sau organizare, se arată pe pagina de Facebook a complexului turistic.
Câştigătorii preselecţiei sunt elevi din judeţene Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş, Sălaj, Timiş şi din municipiul Bucureşti.
Finala va avea loc în a doua parte a lunii februarie, la resortul din Odorheiu Secuiesc.