AcasăStiri generaleHarghita: Persoane publice îi vor provoca să citească pe elevii din judeţ,...

Harghita: Persoane publice îi vor provoca să citească pe elevii din judeţ, de Ziua Naţională a Lecturii

Mai multe persoane publice din Harghita îi vor provoca la lectură pe elevii din judeţ, cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, în cadrul unei acţiuni desfăşurate de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Evenimentul, intitulat ‘Provocare la lectură – Ora de limba şi literatura română…altfel’ se adresează elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal, secţia română şi secţia maghiară, şi se va desfăşura în mediul online, în data de 15 februarie.

Mai multe persoane publice originare din Harghita, cunoscute în judeţ sau la nivel naţional, le vor recomanda elevilor cărţile preferate şi îi vor provoca să citească.

Este vorba de ministrul Sportului, Eduard Novak, fosta biatlonistă Tofalvi Eva, preotul Petru Cătinean, Bogdan Colceriu, ofiţer în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, Demeter Levente, şeful Inspectoratului Şcolar Harghita, regizorul de filme de desene animate Fazakas Szabolcs, jurnalista Magyari Tekla, directorul unei fabrici de apă minerală din judeţ, Radu Lăzăroiu, şi parapantistul Bogdan Oprea.

Elevii care se vor simţi provocaţi de o anumită carte recomandată sau de un anumit invitat au la dispoziţie 30 de zile pentru a o citi, în timpul liber, lectura putând să se facă şi în limba maghiară.

Profesorii vor iniţia discuţii pe tema cărţilor alese, iar elevii vor redacta, în limba română, o scrisoare adresată invitatului care i-a provocat la lectură.

Scrisorile vor fi scanate şi vor fi trimise Inspectoratului Şcolar, iar invitaţii vor alege maximum trei scrisori care le-au atras atenţia şi vor transmite inspectorului de specialitate numele autorilor şi şcoala de provenienţă.

La fel ca şi anul trecut, elevii selectaţi şi profesorii lor coordonatori vor primi bilete de acces la un centru spa din Odorheiu Secuiesc.

Iniţiatoarea proiectului, inspectorul de Limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă, a declarat, pentru AGERPRES, că prima ediţie a evenimentului a fost o provocare, aducând împreună mii de elevi şi a remarcat sprijinul ‘extraordinar’ al profesorilor de limba şi literatura română, contribuţia invitaţilor, dar şi susţinerea primită din partea sponsorului.

‘Prima ediţie a ‘Provocării la lectură’ a fost, cu adevărat, o provocare. Elevi, profesori, invitaţi, directori, informaticieni, sponsori, toţi au fost parte a două ore de limba şi literatura română inedite. Peste 100 de şcoli, 10 invitaţi prestigioşi, mai mult de 4.000 de elevi, o desfăşurare tehnică fără probleme, vouchere de acces la spa (atât pentru elevii câştigători, cât şi pentru profesori lor), cam aşa măsor obiectiv, ca iniţiator, succesul. Pe lângă aceste numere, altceva a contat când am luat decizia de a organiza şi a doua ediţie: senzaţia că suntem ÎMPREUNĂ nu neapărat pentru beneficiile la nivel cognitiv, cultural, lingvistic, analitic (şi multe, multe altele), ci pur şi simplu pentru plăcerea de a citi şi de a te implica. Nu au fost doar două ore, căci efectele le-am văzut pe parcursul întregului an, în participarea elevilor, atât de la şcoli cu predare în limba maghiară, cât şi de la cele cu predare în limba română, la toate celelalte proiecte, concursuri sau activităţi derulate la nivelul disciplinei Limba şi literatura română în judeţul Harghita’, a declarat Manuela Nicoleta Stîngă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks