Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, spune că memoria victimelor Holocaustului trebuie dusă mai departe, ea subliniind că asemenea perioade nu trebuie să se mai repete vreodată.
‘Atunci când citeşti despre ororile Holocaustului, tragedia este atât de mare încât pare ireal. Nu îţi vine să crezi că aşa ceva s-a putut întâmpla în Europa, în urmă cu doar câteva decenii. Dar iată că astăzi am ascultat aici, în plen, mărturia unui supravieţuitor al lagărelor de concentrare naziste. Devin din ce în ce mai puţini oamenii care au fost acolo şi au trecut prin această tragedie. Şi mai puţini sunt oamenii care pot vorbi deschis despre asta. Memoria victimelor Holocaustului trebuie dusă mai departe’, a declarat Alina Gorghiu, în plenul Senatului.
Potrivit senatorului PNL, pericole ca ‘antisemitismul, xenofobia şi rasismul există în diverse forme în România şi în Europa’.
‘E un motiv pentru care vă îndemn pe toţi să vedeţi filmul ‘Băiatul în pijama vărgată’. Veţi vedea ce a însemnat Holocaustul prin ochii unui copil. Şi cât de absurd e pentru o minte care nu cunoaşte rasismul, xenofobia, discriminarea sau ura. Noi, oamenii politici, avem obligaţia morală de a aduce subiectul în discuţie. Să căutăm soluţii şi să luăm măsuri. În România s-a înţeles asta. Avem o Strategie naţională pentru combaterea antisemitismului, vom avea un Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România. Mai mult, Istoria Holocaustului va fi studiată obligatoriu în şcoli. Şi promit că nu ne vom opri aici. În orice demers al Senatului României se va vedea, fără ambiguităţi, asumarea trecutului’, a precizat Alina Gorghiu.
Plenul Senatului a adoptat, în şedinţa de miercuri, Declaraţia privind angajamentul de întărire a eforturilor legislative şi a rolului său în vederea prevenirii şi combaterii oricăror forme de instigare la ură sau a unor atitudini extremiste, antisemite sau de negare a Holocaustului, precum şi pentru comemorarea victimelor Holocaustului.
Adoptarea Declaraţiei a avut loc în prezenţa unui supravieţuitor nonagenar al Holocaustului, Octavian Fulop, care a spus, în plenul Senatului, că este singurul care a revenit acasă din familia sa. Într-o relatare cutremurătoare, Octavian Fulop a amintit, cu decenţă, ororile trăite la doar 13 ani.